eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Vitákat váltott ki Hirohito uralkodásának krónikája

Japánban viták övezik a Hirohito császár (1901-1989) hosszú, 62 éves uralkodásának történetéről szóló, a hét elején kiadott 61 kötetes, 12 ezer oldalas, 3152 dokumentumon alapuló monstre kiadványt, amely az uralkodó szüleihez írott gyermekkori leveleit is tartalmazza, de óvatosan megkerüli a személyével kapcsolatos egyik fő kérdést: hogyan látta saját felelősségét a II. világháborúért és az abban játszott japán szerepért.

Hirohito uralkodói korszakát halála után Sóvának nevezték el, ő uralkodott a japán császárok közül a legtovább. 14 évszázadra visszanyúló hagyomány szerint a "császári udvari ügynökség" az uralkodók halála után többkötetes krónikában, évkönyvekben örökíti meg történetüket. Ennek összeállítása olykor több évtizedet vesz igénybe: Hirohito esetében 25 évig tartott, nagyapja, a Meidzsi-korszak uralkodójánál több mint 50 évig, apja, a Taisó uralkodó történetét (1912-1926) pedig csak 2002-ben jelentették meg.

A liberális Mainicsi Simbun japán lap szerkesztőségi cikkében azt írta, hogy Hirohito krónikája aligha tartalmaz bármit is, ami "alapvetően módosítaná eddigi történelmi tudásunkat".

"Továbbra is megválaszolatlan a kérdés, miért nem lehetett elkerülni azt a katasztrofális háborút?" - írta a lap.

A konzervatív Jomiuri Simbun bírálta, hogy a krónikából kihagyták Hirohito szavait az 1853 óta a különböző háborúkban elesettek tiszteletére emelt Jaszukuni-szentélyről. Ehelyett a Nikkei című lap 2006-os, szenzációt keltő publikációját idézték: a japán újság megszerezte a császári udvari ügynökség egyik volt vezetőjének emlékiratát, amely szerint Hirohito 1988-ban nemtetszését fejezte ki afelett, hogy a szentélyben vezető japán háborús bűnösök emlékét is megörökítik. Hirohito nyolcszor látogatott el a Jaszukuni-szentélybe a II. világháború után, 1945 és 1975 között.

A dokumentumok szerint az uralkodó ellenezte a hadsereg Kína elleni 1937-es offenzíváját annak ellenére, hogy a katonai vezetők gyors győzelmet ígértek. A háború idején Hirohito ellentmondásos nyilatkozatokat tett: Nanking japán bevételét elragadtatással fogadta, ugyanakkor a város és Kuangtung bombázásáról értesülve "szerencsétlenségnek" nevezte a háborút.

A történészek véleménye megoszlik Hirohitónak a japán-kínai háborúban játszott szerepét illetően. Egyik részük a hadsereg tehetetlen bábjának látja az uralkodót, míg mások szerint Kína nagy területeinek inváziója és megszállása nem lett volna lehetséges az uralkodó legalábbis hallgatólagos beleegyezése nélkül.

Ami a II. világháborút illeti, a császár a dokumentumok szerint többször óvott a konfliktus veszélyétől, és az amerikai hadiflotta 1941. decemberi Pearl Harbor-i megtámadásának előkészületei során aggodalmának adott hangot egy "elsietett háború kockázata" miatt.

Hirohito elsőként értesült arról, hogy az amerikaiak 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak Hirosimára. A krónika szerint a császár augusztus 8-án kijelentette, hogy "lehetetlenné vált folytatni a háborút" és reményét fejezte ki, hogy azt "a lehető leggyorsabban befejezik". Az Egyesült Államok másnap újabb atombombát dobott le, ezúttal Nagaszakira, és Hirohito augusztus 15-én bejelentette Japán kapitulációját.

A kapituláció után az amerikai megszállók mindent megtettek annak érdekében, hogy Hirohito a trónján maradjon. A japán háborús bűnösök tokiói perében sem emeltek vádat ellene, mert azt akarták, hogy a császár Japán újjáépítésének jelképe legyen. Le kellett azonban mondania isteni státusáról és 1989-ben bekövetkezett haláláig meg kellett elégednie azzal a szereppel, hogy a nemzet egységét testesíti meg.

Hirohito uralkodása krónikájának kiadása vezető hír volt a japán sajtóban. A császár krónikájának viszonylag gyors kiadását a japán média és a tudomány is sikernek értékelte. Azt is méltányolták, hogy egy japán uralkodó története először íródott modern japán nyelven a nehezen érthető archaikus japán helyett.

A Nikkei című lap értékelése szerint Hirohito "a japán történelem egy különösen viharos időszakának elsőrendű tanúja" és a "korszakot kutató történészek már túlléptek azon a felfogáson, hogy a császári családot tabunak tekintsék". De nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a krónika nem teljes dokumentációja Hirohito uralkodásának, és tudni kell olvasni a császári udvari ügynökség szándékaiban - figyelmeztetett a lap.

A 24 évig tartó projekt költsége hivatalosan 200 millió jen (453 millió forint) volt, nem számítva azt, amibe az átlagosan 26 tagú személyzet foglalkoztatása jelentett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×