eur:
394.81
usd:
370.97
bux:
66483.36
2024. április 16. kedd Csongor

Mi lesz Skóciával?

Csütörtökön szavaz Skócia arról, hogy elszakadjon-e az ország Nagy-Britanniától. Az utóbbi hetekig a közvélemény-kutatási adatok a függetlenséget elvető tábor kényelmes előnyét jelezték, ám a kampány utolsó heteiben drámai hirtelenséggel csökkent a különbség és a felmérések mára holtversenyhez közeli helyzetre utalnak.

Idén nyáron volt a 700 éves évfordulója a Mel Gibson Rettenthetetlen című filmjének zárójelenetében látott Bannockburn-i csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére. Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője 2012-ben ezért is erre az évre hirdette meg a függetlenségről döntő referendumot.

Az utóbbi hetekig a közvélemény-kutatási adatok a skót függetlenséget elvető tábor kényelmes előnyét jelezték, ám a kampány utolsó heteiben drámai hirtelenséggel csökkent a különbség és a felmérések mára holtversenyhez közeli helyzetre utaltak, hol a függetlenségi, hol a jelenlegi állapotot konzerváló tábort támogatják többen.

Frank Tibor, az ELTE egyetemi tanára szerint elvakította a függetlenségre vágyó skótokat az Északi-tengerből kitermelhető olaj, az pedig, hogy milyen jövő várhat az új államra vagy az így egységében megbontott Nagy-Britanniára, megjósolhatatlan.

"Egy folyamat indulhat meg ezzel az Egyesült Királyságon belül, másrészt pedig ennek az európai, sőt azon túlmenő következményei is kiszámíthatatlanok, és ez benne az ijesztő. Ezért például Obama amerikai elnök is felemelte szavát az egység, az együtt maradás mellett" - mutatott rá az egyetemi tanár.

Ha függetlenedik, olajkészletei mellett megújuló energiaforrásaira és élelmiszeriparára támaszkodhat leginkább Skócia, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy mi lesz az ország új fizetőeszköze - mondta az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, Vida Krisztina.

"Kérdés, hogy Skócia megtarthatja-e az angol fontot, amit ők szeretnének vagy nem, ha nem, akkor mik lehetnek a következő forgatókönyvek, tehát ez mind-mind elijesztheti a befektetőket és a vállalkozókat" - hangsúlyozta a szakértő.

A fizetőeszköz mellett a közös vagyon és az államadósság esetleges felosztásáról is vitázik Edinburgh és London, de a világsajtó arról is csak találgat, hogy a függetlenné vált Skócia felvételt nyerhet-e az Európai Unióba, és ha igen, akkor a schengeni övezet kiterjesztése miatt, amelynek Nagy-Britannia nem tagja, tényleges országhatár alakulhat-e ki Anglia és Skócia között.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×