eur:
393.17
usd:
367.41
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Magyar hősökre emlékeztek az isonzói csaták helyszínén

Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak szombaton a magyar temetőben. A politikus átadta a minisztérium ajándékát Ferenc pápának, miután a katolikus egyházfő misét mondott a Fogliano Redipuglia-i katonai temetőben.

"A pápa az emléknapot az osztrák-magyar katonai temetőben kezdte, imát mondott az egykori ellenség itt nyugvó hősi halottaiért. Ezután ment Redipugliába, ahol egy hatalmas katakomba, egy óriási emlékmű rejti több mint százezer - részben ismeretlen - olasz katona sírját" - mondta Hende Csaba az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A pápa ezzel a gesztussal "a béke, a népek közötti megértés és a kiengesztelődés mellett tett hitet. Ugyanerről beszélt homíliájában is az ószövetségi Káin példázatát véve ennek alapjául" - tette hozzá.

Elmondta, hogy a mise után személyesen találkozott az egyházfővel, és átadni neki azt az ajándékot, amelyet a minisztérium készített. Ez egy kis doboz, amely tartalmazza egy olyan magyar katona imakönyvét és azonossági jegyének (dögcédulájának) tartóját, aki bizonyítottan megjárta az I. világháborús olasz frontot. A mise után a miniszter és a magyar zarándokok elmentek a magyar temetőbe, és megemlékeztek az ott nyugvó több mint 7000 magyar katonáról, valamint az első világháború összesen több mint 600 ezer magyar katonaáldozatáról, köztük az olaszországi frontokon elesett több mint 250 ezer magyar honvédről.

"A következő négy évben az első világháborúban érintett minden ország meg fog emlékezni a hőseiről. Magyarországon igyekszünk összeállítani - nagyrészt a bécsi katonai levéltár anyagai alapján - a teljes veszteséglistát, hiszen a második világháború után valamilyen elképzelhetetlen okból megsemmisítették az első világháborús veszteségi kartonokat. Ezt most rekonstruáljuk, és a teljes névsort igyekszünk az interneten is elérhetővé tenni" - mondta Hende Csaba.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×