Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A cseh kormányfő szerint nem jelentenek megoldást a szankciók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió által Oroszországra kivetett gazdasági szankciók mélyítése nem fogja befolyásolni Moszkva Ukrajnával kapcsolatos magatartását, és ezáltal nem jelent megoldást az ukrán válságra - mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szombaton.

"Úgy vélem, a szankciók mélyítése nem megoldás. Azok tagadhatatlanul rontják az orosz gazdasági helyzetet, de nem fogják Oroszországot Ukrajnával kapcsolatos politikai lépései megváltoztatására kényszeríteni" - jelentette ki Sobotka a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) központi végrehajtó bizottságának ülését követően.

A cseh kormányfő azt hangoztatta, hogy az EU-nak és az Egyesült Államoknak fent kell tartania a politikai párbeszédet Moszkvával, és Brüsszelnek meg kell akadályoznia, hogy egy új vasfüggöny emelkedjen fel Kelet-Ukrajnában.

Az EU pénteken szigorította Oroszországgal szembeni szankcióit, amelyeket amiatt vetett ki, mert álláspontja szerint Moszkva támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat és akadályozza az ukrán válság megoldását. Bohuslav Sobotka a napokban már bírálta az EU-szankciókat, mivel azok érzékenyen érintik a cseh ipart.

Ezzel párhuzamosan a szlovák, az osztrák és lengyel energetikai vállalatok arról számoltak be, hogy a szokásosnál jóval kevesebb földgázt kaptak Oroszországból.

A szlovák SPP gázcég szombati jelentése szerint már a negyedik napja nagyjából tíz százalékkal kevesebb gáz érkezett az országba. Ausztria pénteken 15 százalékos csökkenésről számolt be, míg Lengyelországban nagyjából a felére esett az orosz gázimport a héten. A Gaz-System nevű lengyel csővezeték-üzemeltető szombaton közölte, hogy az állami importőr által rendeltnél kevesebb földgáz érkezett az országba "keleti irányból".