Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pistorius bűnös gondatlanságból elkövetett emberölésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oscar Pistorius bűnös gondatlanságból elkövetett emberölésben - mondta ki pénteken a bíró a dél-afrikai paralimpikon ellen egyebek között barátnője megölésének vádjával indított perben. A büntetést október 13-án hirdetik ki.

Az ítélethirdetés az előző napon kezdődött, és Thokozile Masipa bírónő már akkor elvetette a szándékos emberölés vádját Reeva Steenkamp tavaly februári lelövésével kapcsolatban, mert nem látta azt bizonyítottnak. Mindazonáltal kijelentette: "A vádlott túl gyorsan cselekedett és túlzott erőt használt".

Az AP amerikai hírügynökség szerint gondatlanságból elkövetett emberölésért általában ötéves börtönbüntetést szabnak ki a Dél-afrikai Köztársaságban, a bíróság azonban különleges körülmények esetén eltérhet ettől, a legenyhébb büntetés lehet felfüggesztett börtönbüntetés, a legsúlyosabb pedig 15 évi szabadságvesztés.

Az akkor 26 éves Pistorius a saját házában lőtte agyon 29 éves barátnőjét. Állítása szerint betörőnek gondolta őt. Az ügyész azzal az indokkal indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és Pistorius dühromában lőtte le a nőt.

A bíró, mielőtt kimondta pénteken a vétkes emberölésről szóló verdiktet, utasította a műlábakkal élő férfit, hogy állva hallgassa ezt meg.

A bíróság ezenkívül felmentette Pistoriust a per két másik vádpontjában. Az egyik, hogy törvényellenesen lőszert tartott az otthonában, a másik pedig, hogy barátnője megölése előtt néhány héttel autójából kilőtt a napfénytetőn keresztül. Bűnösnek találták azonban abban, hogy egy étteremben ülve az asztal alatt elsütötte egyik barátja pisztolyát.

A várható börtönbüntetés időtartamát és az egyéb büntetéseket a bíróság október 13-án hirdeti ki.

Az ítélet miatt az illetékes ügyészség hangot adott csalódottságának, és elképzelhetőnek mondta, hogy fellebbez ellene.