Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hollande 15 tonna segélyt vitt magával iraki látogatására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Iraki látogatásra érkezett pénteken Francois Hollande francia elnök, hogy nyomatékot adjon annak a támogatásnak, amelyet hazája nyújt az új bagdadi kormánynak, valamint hogy ismertesse Párizs stratégiáját az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezettel szemben. Repülőgépe 15 tonnányi segélyt vitt az iraki lakosságnak.

Az elnök Laurent Fabius külügyminiszter és Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter kíséretében Bagdadba érkezett péntek reggel, ahol találkoznak Fuád Masszúm iraki államfővel és Haider el-Abádi miniszterelnökkel, de még pénteken továbbutaznak az észak-iraki Erbílbe, és a segélyszállítmányt is oda viszi gépük.

Szerdán Fabius kijelentette, ha szükség van rá, Franciaország kész részt venni katonai akcióban az IÁ ellen, de Irakban és Szíriában különböző módon.

"Irakban a kormány és a kisebbségek is segítséget kértek. Mi erre fegyverszállítmányokkal és humanitárius segéllyel válaszoltunk, és ha szükség van rá, részt veszünk egy katonai légi akcióban" - mondta.

Franciaország már korábban is jelezte, hogy az Egyesült Államok vezetésével kész részt venni egy esetleges katonai akcióban a térségben az Iszlám Állam ellen, de ez volt az első alkalom, hogy a kormány egyik tagja beszélt légi bevetésekről. Fabius szerint Szíriában más a helyzet.

"A média egy része azt mondja, hogy Franciaország kész fellépni Irakban, de Szíriában nem. Ez nem így van. Mindkét esetben cselekednünk kell, de nem ugyanolyan módon. Bassár el-Aszad (elnök) nem megbízható partner, az Iszlám Állam cinkosa. Ott folytatjuk a mérsékelt ellenzék támogatását, amely egyaránt harcol a rendszer és az iszlamisták ellen" - magyarázta a miniszter.