eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Hollande 15 tonna segélyt vitt magával iraki látogatására

Iraki látogatásra érkezett pénteken Francois Hollande francia elnök, hogy nyomatékot adjon annak a támogatásnak, amelyet hazája nyújt az új bagdadi kormánynak, valamint hogy ismertesse Párizs stratégiáját az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezettel szemben. Repülőgépe 15 tonnányi segélyt vitt az iraki lakosságnak.

Az elnök Laurent Fabius külügyminiszter és Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter kíséretében Bagdadba érkezett péntek reggel, ahol találkoznak Fuád Masszúm iraki államfővel és Haider el-Abádi miniszterelnökkel, de még pénteken továbbutaznak az észak-iraki Erbílbe, és a segélyszállítmányt is oda viszi gépük.

Szerdán Fabius kijelentette, ha szükség van rá, Franciaország kész részt venni katonai akcióban az IÁ ellen, de Irakban és Szíriában különböző módon.

"Irakban a kormány és a kisebbségek is segítséget kértek. Mi erre fegyverszállítmányokkal és humanitárius segéllyel válaszoltunk, és ha szükség van rá, részt veszünk egy katonai légi akcióban" - mondta.

Franciaország már korábban is jelezte, hogy az Egyesült Államok vezetésével kész részt venni egy esetleges katonai akcióban a térségben az Iszlám Állam ellen, de ez volt az első alkalom, hogy a kormány egyik tagja beszélt légi bevetésekről. Fabius szerint Szíriában más a helyzet.

"A média egy része azt mondja, hogy Franciaország kész fellépni Irakban, de Szíriában nem. Ez nem így van. Mindkét esetben cselekednünk kell, de nem ugyanolyan módon. Bassár el-Aszad (elnök) nem megbízható partner, az Iszlám Állam cinkosa. Ott folytatjuk a mérsékelt ellenzék támogatását, amely egyaránt harcol a rendszer és az iszlamisták ellen" - magyarázta a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×