Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tóásó-ügy - Kivégezték Rózsa Florest és társait?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kivégzés, vérfürdő, gyilkosság -ezekkel a szavakkal jellemezte Marcelo Soza volt bolíviai főügyész, hogy mi történt több mint öt évvel ezelőtt abban a Santa Cruz-i szállodában, ahol kommandósok törtek rá Rózsa Flores Eduardóra és társaira.

A másfél éve Brazíliába menekült Soza a Cadena A nevű televíziós csatornának nyilatkozott Skype-on keresztül a bolíviai sajtó beszámolója szerint. Azt mondta: korábban nem hozhatta nyilvánosságra mindazt, amit tud az ügyről, mert a bolíviai kormány meggyilkolta vagy börtönbe vetette volna.

2009 április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

A volt főügyész kétségbe vonta a valódiságát azoknak a bizonyítékoknak, amelyek alapján a hatóságok azt állították, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készülő terrorcsoportot számoltak fel.

Soza hangsúlyozta, hogy nemzetközi vizsgálatra lenne szükség az ügyben, de ezt szerinte csak külföldön lehetséges, mert a bolíviai igazságszolgáltatás kormányzati nyomás alatt működik. Elismerte, hogy ez érvényesült főügyészi munkájában is, de mióta elhagyta az országot, úgy érzi, már elmondhatja az igazságot.

Bolívia már kérte a volt főügyész kiadatását Brazíliától.

Marcelo Soza írásban tett nyilatkozata lehet az alapja annak a pernek, amelyet egy hónappal ezelőtt kezdeményezett az Amerika-közi Bíróságon Tóásó Előd nővére a Bolíviai állam ellen. Azt kívánják bebizonyítani, hogy a férfit koholt vádak alapján, jogszerűtlenül tartják fogva már öt éve és öt hónapja.

Tóásó Elődöt mindeddig nem ítélték el, előzetes letartóztatásban van, és a bolíviai törvények értelmében is ez nem tarthat 36 hónapnál tovább.