eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

A legmagasabb fokú riasztás Hokkaidón felhőszakadások miatt

A legmagasabb szintű riasztást adta ki a japán meteorológiai szolgálat csütörtökön az északi Hokkaidó sziget egy részére a térséget sújtó felhőszakadás miatt, amely áradásokkal és földcsuszamlásokkal fenyeget.

A sziget nyugati részén lévő Isikari és Szoracsi alprefektúrákra vonatkozó különleges riasztás részeként legalább 700 ezer ember evakuálását rendelték el, ami részben Hokkaidó prefektúra székhelyét, Szapporót is érinti - jelentette a Jiji sajtóügynökség.

"A különleges riasztást a példátlan veszélyekkel fenyegető esőzések miatt rendeltük el, ez egy rendkívüli helyzet, és nem lenne meglepő, ha jelentős katasztrófával végződne" - hangsúlyozta helyi idő szerint csütörtök kora reggel tartott sajtótájékoztatóján a japán meteorológiai szolgálat (JMA) egyik vezetője.

Egyúttal arra intette az érintett körzetek lakosságát, hogy húzódjanak biztos menedékbe, és veszély esetén maradjanak házaik legfelső szintjén.

A Hokkaidóra lecsapó heves esőzés miatt a hatóságok leállították több főút közlekedését, szünetel a vasúti összeköttetés Szapporó és az új csitoszei repülőtér között, emellett áramkimaradásokat is jelentettek a térségből.

Nagy mennyiségű csapadék várható a sziget keleti és északkeleti részén is, amely hatalmas károkat szenvedett három és fél éve, a 2011. márciusi földrengést követő szökőár idején is. Kevesebb mint egy hónapja Japán fő szigetén, Honsún több mint hetven japán életét követelte egy Hirosima északi részén bekövetkezett földcsuszamlás.

A Honsún lévő Mijagi prefektúrából az NHK japán televízió azt jelentette, hogy csütörtökre virradó éjjel óránként 120 milliméternyi csapadék esett. Tokióra pedig óránként 100 milliméternyi eső zúdult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×