eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hollande: sértő hazugság a volt first lady könyve

Az "egész életére csapást mérő, sértő hazugságnak" nevezte Francois Hollande francia elnök azokat az állításokat, amelyeket volt élettársa, az egykori first lady, Valérie Trierweiler fogalmazott meg vele kapcsolatban a múlt héten megjelent nagy sikerű botránykönyvében.

"A támadást a szegényekkel, a hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban az egész életemre mért csapásként éltem meg ... Minden állásomban, minden munkámban csak segíteni akartam, azokat képviselni, akik szenvednek. Soha nem álltam a hatalmasok oldalán, még akkor sem, ha nem tekintem őket ellenségnek, de pontosan tudom, honnan jövök" - mondta az államfő a Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap csütörtökön megjelenő számának adott interjúban, amelyből a lap honlapján szerdán jelentek meg az első részletek.

Valérie Trierweiler a Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című 320 oldalas könyvében a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe. A 49 éves újságíró azonban ezért elsősorban az elnököt okolja, akit nem túl hízelgő színben mutat be: a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le Hollande-ot, aki - szerinte - valójában megveti a szegényeket.

"Azt gondolják, hogy elfelejtettem, honnan jövök? Az anyai nagyapám, savoyai származású szabó volt, egy kis lakásban élt a családjával Párizsban. Az apai nagyapám tanító volt, egy észak-franciaországi szegény parasztcsaládból származott. És elhiszik, hogy én megvetem azt a környezetet, ahol a gyökereim vannak, ami az életem értelme?" - fogalmazott az interjúban az elnök.

Volt élettársa szerint Hollande "úgy állítja be magát, mintha nem szeretné a gazdagokat. Pedig valójában a szegényeket nem szereti. Õ, az ismert baloldali, magánbeszélgetésekben - büszkén humorára - csak fogatlanoknak hívja őket".

Az elnök ennek kapcsán elmondta, hogy tényleg találkozott már olyan nehéz helyzetben lévő emberekkel, akik nem tudták a fogaikat ápolni. "Az a legnagyobb nyomor jele. Ezeknek az embereknek én segítettem, támogattam őket" - hangsúlyozta. "Nem akarom, hogy azt mondják vagy írják rólam, hogy gúnyolódom a szociális fájdalmon, mert ez sértő hazugság" - tette hozzá.

Hollande először szeptember 5-én a newporti NATO-csúcson egy újságírói kérdésre reagálva jelentette ki könnyes szemekkel: "Soha nem fogom elfogadni, hogy az egész életemet meghatározó elkötelezettségemet megkérdőjelezzék".

A francia elnök különösen nehéz periódust él át. Miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul, az aktív lakosság körében 10 százalékos a munkanélküliség, az állást keresők száma Hollande megválasztása óta közel félmillióval, 3,3 millióra emelkedett, egy múlt pénteken megjelent felmérés szerint alig 13 százalékra süllyedt a népszerűsége, miközben már eddig is az utóbbi fél évszázad legnépszerűtlenebb francia elnökének számított a hazájában.

A kormány szociálliberális gazdasági fordulata miatti augusztus végi átalakítás láthatóan meggyengítette az elnökbe vetett bizalmat, aki most már volt élettársa kötete miatt személyesen is kritika tárgya. A könyv ráadásul azonnal bestseller lett: 200 ezer példányban jelent meg múlt csütörtökön, de a héten további 270 ezer példányban újranyomják, miután a legtöbb könyvesboltban már péntekre elfogyott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×