Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dzsihadistáktól tart Spanyolország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Spanyolország fokozza a terrorizmus elleni védelmi készültségét, hogy megelőzzön a nyugati érdekek ellen irányuló bárminemű dzsihadista támadást - jelentette be Francisco Martínez, a Külügyminisztérium biztonsági államtitkára, akit a spanyol sajtó idézett szerdán.

Az elhúzódó szíriai konfliktus, az iraki helyzet romlása és a térségben tapasztalható egyéb súlyos események bizonyítják, hogy dzsihadista terrorcselekmények közvetlenül fenyegetik a nyugati államokat, különös tekintettel az Egyesült Államokra, Franciaországra és az Egyesült Királyságra - indokolta a döntést Martínez.

A politikus hangsúlyozta: nem vezetnek be rendkívüli intézkedéseket a dél-európai államban, a riasztási fokozat emelése csupán azt jelenti, hogy a biztonsági erők jóval éberebbek lesznek, mint korábban, főként azokon a helyszíneken, ahol sokan megfordulnak. Példaként említette a repülőtereket és a kiemelt intézményeket.

Az államtitkár szerint egyelőre nincs közvetlen terrorista fenyegetés az ország ellen.

A Spanyol Királyság biztonsági rendszerében négy fokozat, ezeken belül pedig alacsony és magas riasztási szint létezik. A jelenlegi intézkedéssel a kettes fokozaton belül emelték a készültséget alacsonyról magas szintre.

Hármas fokozatú készültség legutóbb júniusban, IV. Fülöp király trónra lépésekor volt érvényben, akkor nemcsak a biztonsági erők éberségét fokozták, hanem a létszámukat is növelték a forgalmasabb helyszíneken. Ezt az eseményt leszámítva az eddigi készültségi fokozat 2012 júliusa óta volt érvényben.