eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dzsihadistáktól tart Spanyolország

Spanyolország fokozza a terrorizmus elleni védelmi készültségét, hogy megelőzzön a nyugati érdekek ellen irányuló bárminemű dzsihadista támadást - jelentette be Francisco Martínez, a Külügyminisztérium biztonsági államtitkára, akit a spanyol sajtó idézett szerdán.

Az elhúzódó szíriai konfliktus, az iraki helyzet romlása és a térségben tapasztalható egyéb súlyos események bizonyítják, hogy dzsihadista terrorcselekmények közvetlenül fenyegetik a nyugati államokat, különös tekintettel az Egyesült Államokra, Franciaországra és az Egyesült Királyságra - indokolta a döntést Martínez.

A politikus hangsúlyozta: nem vezetnek be rendkívüli intézkedéseket a dél-európai államban, a riasztási fokozat emelése csupán azt jelenti, hogy a biztonsági erők jóval éberebbek lesznek, mint korábban, főként azokon a helyszíneken, ahol sokan megfordulnak. Példaként említette a repülőtereket és a kiemelt intézményeket.

Az államtitkár szerint egyelőre nincs közvetlen terrorista fenyegetés az ország ellen.

A Spanyol Királyság biztonsági rendszerében négy fokozat, ezeken belül pedig alacsony és magas riasztási szint létezik. A jelenlegi intézkedéssel a kettes fokozaton belül emelték a készültséget alacsonyról magas szintre.

Hármas fokozatú készültség legutóbb júniusban, IV. Fülöp király trónra lépésekor volt érvényben, akkor nemcsak a biztonsági erők éberségét fokozták, hanem a létszámukat is növelték a forgalmasabb helyszíneken. Ezt az eseményt leszámítva az eddigi készültségi fokozat 2012 júliusa óta volt érvényben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×