eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Cameron: "megszakadna a szívem", ha Skócia függetlenedne

Megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna - mondta szerdán David Cameron brit miniszterelnök, nyolc nappal a Skócia függetlenedéséről megrendezendő referendum előtt.

A kormányfő a skót régió fővárosában, Edinburgh-ban tartott, érzelmes hangú beszédében az Egyesült Királyság egysége mellett szállt síkra, amelyet "nemzetek családjának" nevezett, és amelyhez az "erős és büszke" skót nép immár háromszáz éve önként tartozik.

Cameron, a konzervatív párt vezetője, valamint Ed Miliband, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokraták vezetője a brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felborítva szerdán Skóciába utazott, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése miatt személyesen kapcsolódjon be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

Alex Salmond, a skót függetlenségpártiak vezetője úgy vélte, a népszerűtlen angol politikusok látogatása csupán az elszakadást pártolók kampányát segíti. A tartomány függetlenedését támogatók közül többen úgy vélték, jelentős részben a Cameron-kormány költségvetési megszorításai magyarázzák a 307 éves brit unió felbontására irányuló törekvéseket.

A brit kormányfő elismerte népszerűtlenségét, ugyanakkor úgy vélte, a szeptember 18-án esedékes szavazás nem arról szól, hogy "még egyet rúgjanak az átkozott torykba". Hozzátette, hogy ez a döntés nem a következő öt évről, hanem a következő évszázadról szól.

Cameron, akinek a függetlenségpártiak győzelme esetén a távozást is számításba kell vennie, korábban elrendelte, hogy a referendum lebonyolításáig tűzzék ki a kék-fehér skót zászlót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületére, ezzel is jelezve, Skócia az unió szerves része.

A legutóbbi felmérések a két tábor holtversenyét jelezték, sőt az egyik közvélemény-kutató a hét végén már a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki, alaposan megtépázva a fontot és a skót nagyvállalatok részvényárfolyamait.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×