eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Susan Rice: az Egyesült Államok és Kína kerülje a katonai incidenseket!

Az Egyesült Államoknak és Kínának kerülnie kell az olyan incidenseket, amelyek zavart okozhatnak a két ország hadseregének kapcsolatrendszerében - jelentette ki kedden Pekingben Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, utalva arra, hogy nemrég majdnem összeütközött a két ország egy-egy katonai repülőgépe.

Washington korábban azt állította, hogy augusztus 19-én a kínai gép pilótája cselekedett meggondolatlanul, mert nagyon közel haladt el az amerikai gép mellett, 220 kilométerre a dél-kínai Hajnan szigeténél, ahol a kínai haditengerészet légi bázisa és atom-tengeralattjáróinak kikötője van.

Amerikai beszámolók szerint a J-11-es típusú kínai vadászgép tízméteres közelségbe került az amerikai géphez, kockáztatva annak biztonságát. A pilóta légi mutatványhoz hasonlított manővereit Washingtonban veszélyesnek, szakszerűtlennek és provokatívnak nevezték.

Kínai lapértesülés szerint ugyanakkor feltételezhető, hogy az amerikai hadsereg repülőgépéről a víz alatti felderítéshez használt, úgynevezett szonár bóját dobtak a Dél-kínai tengerbe, s emiatt riasztották a kínai légierőt. A pekingi védelmi minisztérium szerint az akciót szakszerűen hajtották végre.

Susan Rice kedden azt hangsúlyozta, hogy megerősödtek és fejlődnek az Egyesült Államok és Kína katonai kapcsolatai. Washington pozitívan értékeli az együttműködést, ugyanakkor el kell kerülni azt, hogy bármilyen incidens megzavarja a viszonyrendszert - fejtette ki Rice azon a megbeszélésen, amelyet Fang Csang-longgal, a Központi Katonai Bizottság (KKB) alelnökével folytatott.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásának célja előkészíteni Barack Obama amerikai elnök novemberi útját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×