Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Susan Rice: az Egyesült Államok és Kína kerülje a katonai incidenseket!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államoknak és Kínának kerülnie kell az olyan incidenseket, amelyek zavart okozhatnak a két ország hadseregének kapcsolatrendszerében - jelentette ki kedden Pekingben Susan Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, utalva arra, hogy nemrég majdnem összeütközött a két ország egy-egy katonai repülőgépe.

Washington korábban azt állította, hogy augusztus 19-én a kínai gép pilótája cselekedett meggondolatlanul, mert nagyon közel haladt el az amerikai gép mellett, 220 kilométerre a dél-kínai Hajnan szigeténél, ahol a kínai haditengerészet légi bázisa és atom-tengeralattjáróinak kikötője van.

Amerikai beszámolók szerint a J-11-es típusú kínai vadászgép tízméteres közelségbe került az amerikai géphez, kockáztatva annak biztonságát. A pilóta légi mutatványhoz hasonlított manővereit Washingtonban veszélyesnek, szakszerűtlennek és provokatívnak nevezték.

Kínai lapértesülés szerint ugyanakkor feltételezhető, hogy az amerikai hadsereg repülőgépéről a víz alatti felderítéshez használt, úgynevezett szonár bóját dobtak a Dél-kínai tengerbe, s emiatt riasztották a kínai légierőt. A pekingi védelmi minisztérium szerint az akciót szakszerűen hajtották végre.

Susan Rice kedden azt hangsúlyozta, hogy megerősödtek és fejlődnek az Egyesült Államok és Kína katonai kapcsolatai. Washington pozitívan értékeli az együttműködést, ugyanakkor el kell kerülni azt, hogy bármilyen incidens megzavarja a viszonyrendszert - fejtette ki Rice azon a megbeszélésen, amelyet Fang Csang-longgal, a Központi Katonai Bizottság (KKB) alelnökével folytatott.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásának célja előkészíteni Barack Obama amerikai elnök novemberi útját.