eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Német EP-képviselő: szeptember végén kezdődik a biztosjelöltek parlamenti meghallgatása

Az eredeti tervekhez képest egy héttel később, szeptember 29-én kezdődik az uniós biztosjelöltek európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatásának a sorozata - idézték kedden brüsszeli médiabeszámolók Herbert Reul német néppárti EP-képviselőt, a CDU/CSU EP-delegációjának vezetőjét.

Eszerint a meghallgatások október 9-ig tartanak majd.

Reul azt is elmondta, hogy a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök vezette brüsszeli bizottságban - amelyben a további 27 EU-tagország mindegyikének egy-egy biztosa lesz - heten alelnöki tisztséget fognak betölteni. Az EP-parlamenti meghallgatásokat az "egyszerű" biztosjelöltekkel kezdik, és utána térnek át az alelnökjelöltekre.

Reul úgy tudja, hogy a konkrét pozícióra - nevezetesen a külpolitikai területre - már hivatalosan kijelölt, olasz Federica Mogherini mellett alelnök lesz a bizottságban a finn Jyrki Katainen, a lett Vladis Dombrovskis, a holland Frans Timmermans, a lengyel Elzbieta Bienkowska, az észt Andrus Ansip és a szlovén Alenka Bratusek. Õk a költségvetési, a gazdasági növekedési, a pénzügyi, az intézményi apparátusi, az energetikai és a technológiai területet fednék le, és illetékességük kapcsolódna több "egyszerű" biztos illetékességi területéhez is.

Egyelőre állítólag nem tisztázott, hogy pontosan milyen viszony lenne az egyesek által "szuperbiztosnak" nevezett bizottsági alelnökök és az "egyszerű" biztosok között, különösen akkor, ha az egyes felelősségi területek részlegesen fedik egymást.

A német kereszténydemokrata politikus szerint az uniós szomszédságpolitika az osztrák Johannes Hahnnak, a szociálpolitika pedig a belga Marianne Thyssennek juthat.

Reul szerint egy kézbe kerülhet az energiaügy és a környezetvédelem, ami megszüntetheti a két terület eltérő szempontjai közötti eddigi - általa áldatlannak tekintett - rivalizálást.

A német néppárti politikus ugyanakkor aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a francia szocialista Pierre Moscovicinak gazdasági-pénzügyi területen szánnak biztosi posztot.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×