eur:
393.73
usd:
368.36
bux:
66059.17
2024. április 24. szerda György

Nagyszabású cunamigyakorlat az Indiai-óceán partjainál

Az Indiai-óceán partján elterülő mintegy 24 ország részvételével nagyszabású cunamigyakorlatot rendeznek szeptember 9-10-én a riasztórendszerek tesztelésére, tíz évvel a délkelet-ázsiai térség nagy szökőár-katasztrófája után - közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

"Azt fogjuk tesztelni, hogy a térség különböző illetékes szervei milyen mértékben és gyorsasággal képesek reagálni egy ilyen típusú, ritka, de potenciálisan pusztító eseményre" - olvasható a párizsi székhelyű szervezet közleményében. A próbariadót az UNESCO kormányközti óceanográfiai bizottsága szervezi.

Az IOWave14 névre keresztelt gyakorlatnak két forgatókönyve van, mindkettő egy-egy képzeletbeli helyzetet modellez. Az első szerint az indonéziai Jáva-sziget déli részén szeptember 9-én 9,1-es erősségű földrengés következik be. A második szerint szeptember 10-én a Makrán történelmi régióban, Pakisztán délnyugati és Irán délkeleti határvidékén egy 9-es magnitúdójú földrengés történik. Mindkét forgatókönyv szerint a földrengések szökőárat okoznak a teljes Indiai-óceánban.

"A gyakorlat keretében az érintett szereplők közötti kommunikációáramlás működését fogjuk vizsgálni, valamint az országok készültségi állapotát és a sürgősségi ellátás menetét. Több országban a part menti lakosság kimenekítését érintő gyakorlatot is tartunk. A próbát követő értékelés során lehet azonosítani a rendszer hiányosságait, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük" - jelezte az UNESCO.

2004. december 26-án az indonéziai Szumátra szigeténél bekövetkezett 9,1-es magnitúdójú földrengést követő cunamiban tucatnyi ország összesen mintegy 230 ezer polgára vesztette életét.

A katasztrófát követően az Indiai-óceán partján elterülő országok jelezték, hogy közös riasztórendszert kívánnak létrehozni. Ez 2011 óta működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×