Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyszabású cunamigyakorlat az Indiai-óceán partjainál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Indiai-óceán partján elterülő mintegy 24 ország részvételével nagyszabású cunamigyakorlatot rendeznek szeptember 9-10-én a riasztórendszerek tesztelésére, tíz évvel a délkelet-ázsiai térség nagy szökőár-katasztrófája után - közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

"Azt fogjuk tesztelni, hogy a térség különböző illetékes szervei milyen mértékben és gyorsasággal képesek reagálni egy ilyen típusú, ritka, de potenciálisan pusztító eseményre" - olvasható a párizsi székhelyű szervezet közleményében. A próbariadót az UNESCO kormányközti óceanográfiai bizottsága szervezi.

Az IOWave14 névre keresztelt gyakorlatnak két forgatókönyve van, mindkettő egy-egy képzeletbeli helyzetet modellez. Az első szerint az indonéziai Jáva-sziget déli részén szeptember 9-én 9,1-es erősségű földrengés következik be. A második szerint szeptember 10-én a Makrán történelmi régióban, Pakisztán délnyugati és Irán délkeleti határvidékén egy 9-es magnitúdójú földrengés történik. Mindkét forgatókönyv szerint a földrengések szökőárat okoznak a teljes Indiai-óceánban.

"A gyakorlat keretében az érintett szereplők közötti kommunikációáramlás működését fogjuk vizsgálni, valamint az országok készültségi állapotát és a sürgősségi ellátás menetét. Több országban a part menti lakosság kimenekítését érintő gyakorlatot is tartunk. A próbát követő értékelés során lehet azonosítani a rendszer hiányosságait, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük" - jelezte az UNESCO.

2004. december 26-án az indonéziai Szumátra szigeténél bekövetkezett 9,1-es magnitúdójú földrengést követő cunamiban tucatnyi ország összesen mintegy 230 ezer polgára vesztette életét.

A katasztrófát követően az Indiai-óceán partján elterülő országok jelezték, hogy közös riasztórendszert kívánnak létrehozni. Ez 2011 óta működik.