Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kijev: négy ukrán katona halt meg a tűzszünet életbe lépése óta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kelet-ukrajnai tűzszünet múlt pénteki életbe lépése óta az ukrán fegyveres erők négy katonája esett el és 29 sebesült meg - közölte a védelmi minisztérium egyik tisztségviselője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Vitalij Andronatyij, a tárca katonai orvosi osztályának vezetője beszámolt továbbá arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított "terrorellenes" hadműveletben részt vevők közül jelenleg összesen 1173-at kezelnek kórházban.

Közben a donyecki városi tanács közölte, hogy az éjjel a szeparatisták ismét lőtték a megyeközpont egyik kerületét, ahol több épületben, köztük egy bentlakásos iskolában keletkeztek károk. A városvezetés értesülése szerint egy civil lakos sérült meg: repesztalálat ért egy nőt, akit kórházba kellett szállítani.

Donyeckben jelenleg 44 elektromos transzformátor alállomás nem működik, a gázszolgáltatás több mint kétezer lakásban szünetel. A megyében 134 településen nincs áramellátás.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő kedd reggel a Facebookon azt írta, hogy a donyecki szakadárok a tűzszüneti megállapodást súlyosan megsértve nehézfegyverzettel is lövik az ukrán fegyveres erők állásait. A szakértő értesülései szerint a donyecki repülőteret négyszer lőtték, kétszer gránátvetőkkel, kétszer pedig Grad rakéta-sorozatvetőkkel. Gránátvetőkkel támadták a kormányerőket a Donyeck megyei Debalceve településnél is, valamint kézi fegyvereket használva megpróbálták elfoglalni a hadsereg egyik állását a Donyecktől délre fekvő Rodnikove település közelében. A támadást az ukrán katonák visszaverték.

Timcsuk azt állítja, hogy az ukrán katonák csak akkor lőnek, ha támadás éri őket.