eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az EU ötmillió euróval segíti az AU erőfeszítéseit az Ebola ellen

Az Európai Unió ötmillió euró támogatást nyújt az Afrikai Unió (AU) most induló missziójának az Ebola-járvány elleni küzdelemre - közölte kedden a Európai Bizottság.

"Az EU kiáll afrikai partnerei mellett, szorosan együtt kell működnünk, hogy feltartóztassuk a halálos kórt" - közölte Andris Piebalgs fejlesztési biztos.

Az AU missziója a tervek szerint több mint 100 ember bevonásával, fél éven keresztül működik majd Libériában. Tanácsadást nyújt a járvány ellen küzdő országoknak, és megszervezi a közös fellépést. Emellett az AU-misszió egészségügyi segítséget is nyújt majd, valamint támogatást mind a helyi hatóságok, mind a nemzetközi közösség számára, hogy a vírus terjedését meg lehessen állítani. A misszió célja ezen túlmenően, hogy elkezdje egy olyan intézményrendszer kiépítését, amely az Ebola kiszűrését és felszámolását irányozza majd elő.

A bizottság azt is közölte, hogy az ötmillió euróból kétmilliót a korábban bejelentett támogatásokból csoportosítanak át, míg a maradék hárommillió abból a keretből származik, amelyből az EU technikai segítséget nyújthat az AU-nak.

Az Európai Unió mindezidáig összesen 147 millió euró értékben vállalt kötelezettséget arra, hogy segít az érintett nyugat-afrikai országoknak a járvány ellen folytatott küzdelemben.

Hivatalos adatok szerint eddig közel kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig csaknem négyezer embert betegített meg.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×