eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Az amerikaiak többsége támogatja a terroristákkal szembeni katonai fellépést

Az amerikaiak többsége úgy véli, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, egyúttal támogatja az ellene való katonai fellépést - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás 13. évfordulójának küszöbén közölt adatokból kiderült, hogy az amerikaiak 71 százaléka szerint az IÁ terroristái jelen vannak Amerikában, s nagyjából ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy a dzsihadistáknak elegendő anyagi eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy támadást hajtsanak végre az Egyesült Államok területén.

45 százalék szerint az IÁ "nagyon komoly fenyegetést" jelent Amerikára nézve, 49 százalék szerint pedig ugyanakkora veszélyt jelentenek, mint annak idején az al-Kaida.

A megkérdezettek 76 százaléka támogatná az IÁ elleni további légicsapásokat, 62 százalék pedig a terrorszervezet ellen harcoló közel-keleti erők felfegyverzését, ám a 61 százalékuk 38 százalék ellenében elveti, hogy amerikai harcoló alakulatokat vezényeljenek Irakba vagy Szíriába.

Ugyanakkor jelentős elmozdulást mutat az amerikai közvéleményben, hogy a válaszadók 50 százaléka szerint az Egyesült Államoknak általános értelemben is készen kell állnia a külföldön történő katonai beavatkozásra. Tavaly még csak 34 szálalék vélekedett így. 83 százalék egyetért azzal, hogy segélyezni kell az IÁ elől menekülőket.

Az amerikaiak 30 százaléka szerint ugyanakkor Barack Obama elnöknek nincs világos terve az IÁ terroristáival szembeni fellépésre, és 55 százaléknak (43 százalék ellenében) negatív véleménye van arról, ahogy az elnök a fegyveres erők főparancsnoki tisztét ellátja.

A túlnyomó többség szerint Obamának a kongresszus támogatását kellene kérnie az IÁ elleni fellépéshez, a törvényhozásnak pedig támogatnia kellene az elnököt.

Az elnök a tervek szerint szerdán terjeszti a szélesebb közvélemény elé az IÁ felszámolására vonatkozó stratégiáját, amit kedden előbb a kongresszus vezetőivel ismertet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×