eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Skócia már függetlensége első napján az IMF segítségére szorulhat

No thanks - a London-Glasgow expresszvonat ablaka előtt elvillanó óriásplakát az első és gyakorlatilag egyetlen látható jele annak, hogy a szerelvény a 650 kilométeres út hozzávetőleg háromnegyedénél átlépte az angol-skót határt.

A No thanks - Köszönjük, de nem kérünk belőle - a skót függetlenségellenes kampányt irányító Better together (Jobb együtt) szerveződés hivatalos jelszava. Az óriásplakát egy legelő közepéről tudatja a vonat utasaival, hogy a jövő csütörtökön esedékes függetlenségi népszavazás kampányának célegyenesébe forduló Skóciában vannak.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok viszont arra vallanak, hogy rohamosan emelkedik azoknak a skót választóknak a száma, akik a Better together jelszavával ellentétben mégiscsak kérnének a függetlenségből. A legfrissebb felmérés, amelyet a YouGov közvélemény-kutató cég végezett el a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív brit lap megbízásából, már egyenesen azt mutatta ki - a népszavazási kampány kezdete óta elsőként -, hogy a függetlenség hívei többségben vannak.

Ez természetesen csak egy a számos felmérés közül, és több más cég továbbra is azt jelzi, hogy az elszakadást ellenzők vannak többségben.

Glasgowban, a legnagyobb skót városban azonban jól láthatók a független Skócia eszméje iránti vonzódás megnyilvánulásai. A kirakatokban egymást érik a Come on Scotland feliratú lelkesítő plakátok, sok autó rendszámának sarkában nem az Európai Unió csillagaival ölelt GB, hanem a SCO országjelzés virít a Skócia mártír védőszentje, Szent András fehér keresztjével ellátott kék skót zászlón, a Glasgow Central főpályaudvartól sugárútszerűen szétszaladó bevásárlóutcákon pedig gyakoriak a kék "harci" színekre pingált arcok.

A függetlenségpárti kampányt irányító Yes Scotland szervezet az egyik legmegbecsültebb brit nemzeti intézménynek tekintett állami egészségügyi szolgálat, az NHS csaknem azonos kiejtésű nevével játszik az "NHyeS" feliratú plakátokon, amelyek arra intik a skótokat, hogy csak akkor hiúsíthatják meg az ingyenes NHS állítólagos - bár Londonban rendre cáfolt - privatizációs terveit, ha igennel szavaznak Skócia elszakadására, és így megszabadulnak a Konzervatív Párt vezette brit kormánytól is.

A függetlenségellenes kampány irányítói ugyanakkor arra figyelmeztetik Skócia lakóit, hogy nemcsak az angoloktól, de a jelenlegi akadálytalan belső utazás lehetőségétől is "megszabadulnának", ha az elszakadásra voksolnak szeptember 18-án. Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje Glasgowban rendezett kampánygyűlésén egyenesen őrposztokkal és határkerítéssel ellátott jövőbeni skót-angol határ lehetőségéről beszélt, felidézve, hogy ha Skócia önálló országként csatlakozik az EU-hoz, akkor kötelező lesz számára a belépés a belső uniós határokat lebontó schengeni övezetbe is. Ennek Nagy-Britannia nem tagja, és a brit határátkelőknél az EU-társállamokból érkezők útlevelét is alaposan ellenőrzik. Ebből tehát - Miliband érvelése szerint - logikusan következik, hogy Skócia függetlenné válása esetén a skót-angol határ is ellenőrzött, tényleges országhatárrá válik.

Ez mindazonáltal távoli és teoretikus jövőkép, hiszen sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy Skóciát egyáltalán felvennék-e az Európai Unióba önálló tagállamként.

Elhangzottak viszont olyan figyelmeztetések is, amelyek a függetlenség rövid távú, tényleges és komoly pénzügyi költségeire intik a skót választókat.

Douglas McWilliams professzor, az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elnöke - aki maga is skót - az MTI-vel hétfőn ismertetett tanulmányában közölte: a ház becslése szerint a független skót állam megteremtésének közvetlen és azonnali induló költsége 2,4 milliárd font (több mint 950 milliárd forint) lenne, ami jelentős költségvetési terhet róna az alig 5 milliós ország kormányára.

Mindemellett a CEBR számításai szerint a skót kormánynak 9 milliárd font (3600 milliárd forint) névértékben új kötvényeket is ki kellene bocsátania kötelezettségei refinanszírozására, és nyilvánvaló, hogy a skót függetlenség gondolatával nemigen rokonszenvező adósságpiaci befektetők jókora kockázati felárra tartanának igényt - abban az esetben, ha egyáltalán megvennék az új ország állampapírjait.

McWilliams professzor szerint mindezek figyelembe vételével előállhat az a "mélyen ironikus" helyzet, hogy Skócia már függetlensége első napján a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat.

A tudós közgazdász arra hívja fel a No thanks kampányjelszót üres riogatásnak tartók figyelmét, hogy függetlenné válása esetén Skóciára legalább öt olyan kemény év vár gazdasági szempontból, amilyent az ország a két világháború közötti időszak óta nem élt át.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×