Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama pekingi csúcstalálkozóra készül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jelenlegi nemzetközi környezet még inkább felértékeli a kínai-amerikai nagyhatalmi kapcsolatok új modelljének stratégiai jelentőségét - állapította meg Jang Csie-cse kínai államtanácsos hétfőn Pekingben, ahol a novemberi kínai-amerikai csúcstalálkozó előkészítésére érkezett Susan Rice-t, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját fogadta.

Jang, aki a kínai külügyek legmagasabb szintű irányítója, derűlátó hangnemben nyilatkozott, s nem szólt sem a két ország viszonyát jellemző bizalmatlanságról, sem az elő-előforduló súrlódásokról. Helyette a kapcsolatoknak az "elnökök közti konszenzuson alapuló" továbbfejlesztését és az APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) novemberi pekingi ülésére időzített kínai-amerikai csúcstalálkozó megfelelő előkészítését emlegette.

Susan Rice, aki jelenlegi hivatali minőségében először jár a kínai fővárosban, azt hangoztatta, hogy a két ország kapcsolata nagyon fontos Washington számára, annak Barack Obama elnök kiemelt jelentőséget tulajdonít. Mint mondta, a magas szintű párbeszéd mindkét országnak és a nemzetközi közösségnek érdeke. Az amerikai főtanácsadó fontos mérföldkőnek nevezte Obama közelgő látogatását a kínai kormány vendégházában tartott tájékoztatóján.

Jang és Rice - a találkozóról - kiszivárgott értesülések szerint egy sor kétoldalú és nemzetközi kérdésről folytatott eszmecserét, így az amerikai szövetségesekkel fennálló tengeri területi vitákról, a kiberbiztonság kérdéseiről és a Peking által nehezményezett amerikai vízi- és légi felderítő tevékenységről. Napirenden volt a Koreai-félsziget helyzete és a Közel-Kelet aktuális kérdései is.