eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kijev "elmagyarázza", miért jogellenes ha orosz katonák Ukrajnában harcolnak

Az orosz katonák jelenléte Ukrajnában az orosz szabályok szerint is jogellenes, büntetendő - derült ki egy hétfői kijevi sajtótájékoztatón.

Az orosz jogszabályok is büntetik a zsoldosságot és az illegális fegyveres csoportokban való részvételt, méghozzá akár tíz évig terjedő börtönnel - mutatott rá az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) helyettes szóvivője.

Volodimir Polevoj arról beszélt, a Kelet-Ukrajnába került orosz katonák az orosz büntetőtörvénykönyv 42. cikkelyének 2. pontja szerint abban az esetben mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha írásos jelentésben jelzik parancsnokságuknak, hogy törvénytelen utasítást végrehajtására kötelezték őket. Hozzátette, az orosz katonák úgy is mentesíthetik magukat a felelőségre vonás alól, ha Ukrajna területén az ukrán belügyminisztérium, illetve az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) legközelebbi kirendeltségén írásba adják, hogy nem hajlandók végrehajtani a törvénytelen parancsot.

A tisztségviselő kifejtette, hogy Oroszország hivatalosan nem vesz részt katonai konfliktusban Ukrajna területén. "Így természetesen jogszerűen nem tartózkodhatnak nálunk orosz katonák" - tette hozzá. Szavai szerint "noha semmilyen jogi alapja nincs, tény, hogy mégis vannak orosz katonák Ukrajna területén".

Emlékeztetett arra, hogy eddig két magyarázatot adott erre a Kreml. Az egyik verzió szerint zsoldosoknak álltak be az oroszbarát szakadárok oldalán olyanok, akik már nem tartoznak az orosz fegyveres erők kötelékébe. A másik magyarázat szerint a Kelet-Ukrajnában tartózkodó katonák "szabadságon" vannak, azaz szolgálaton kívül, önkéntes alapon, nem pedig parancsra segítik a szakadárokat.

Polevoj rámutatott arra, hogy eszerint az orosz állampolgárságú illető vagy pénzért harcol, ami zsoldosságnak minősül, és amit az orosz jogszabályok is büntetnek, vagy elkötelezettségből. Azonban ez utóbbi is bűncselekménynek számít az orosz jog szerint, mivel ez nem más, mint illegális fegyveres csoportosulás tevékenységében való részvétel. Kijev törvénytelennek minősítette az ország keleti részében harcoló oroszbarát szeparatista fegyveres csoportokat. Hozzáfűzte, hogy bűncselekménynek minősül az is, ha a katona az orosz fegyveres erők jelzése nélküli ruházatban vesz részt harci cselekményben.

A helyettes szóvivő kiemelte továbbá, hogy a katona szabadsága ideje alatt is a fegyveres erők tagja minden ezzel járó felelősséggel és kötelezettséggel. Tudomása szerint az orosz védelmi minisztériumnak van egy olyan utasítása, miszerint az orosz katonák külföldi útjainak engedélyezését egyeztetni kell az orosz biztonsági szolgálattal.

"Eszerint ha egy katona külföldre utazott, akkor ezt vagy felettesei tudtával tette, vagy hazudott nekik" - összegezte Polevoj. "Az első esetben ez nem más, mint agresszió, azaz az egyik állam által egy másik területére történő fegyveres csoportok, reguláris erők, illetve zsoldosok küldése azzal a céllal, hogy ott harci cselekményeket hajtsanak végre a másik állam ellen. A második esetben szabályszegő katonáról van szó vagy fizetségért harcoló zsoldosról, aki megsérti az orosz törvényeket" - magyarázta az RNBO helyettes szóvivője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×