Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oroszbarát felkelők még nem hajlandók fogolycserére Kijevvel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" (DNR) hatóságai elutasítják a fogságba esett mintegy ezer ukrán katona elengedését addig, amíg Kijev nem hajlandó közölni azoknak a fogságba esett szakadároknak a névsorát, akiket kicserélnének.

Erről hétfőn számolt be a szakadárok hírügynöksége, a Novorosszija, amely idézte a DNR állambiztonsági miniszterét.

Leonyid Varanov kijelentette, eddig nem kapták meg Kijevtől azoknak a névsorát, akiket kicserélnének. Attól tartanak, hogy Kijev, miután visszakapta saját katonáit, nem adja ki majd a fogságba esett (oroszbarát) felkelőket.

Kijev azt állítja, hogy 200-300 lázadót tart fogva - mondta Varanov. Pontos listát eddig azonban nem kaptak (az ukránoktól). Hozzávetőleg ezer felkelőt és civilt tartanak eltűntként nyilván, miközben sokan (ukrán) fogságban vannak - tette hozzá.

"Így is több mint ezer embert cserélnénk ki 300 saját emberünkre, nem szeretnénk további csalás áldozatai lenni" - hangoztatta Varanov.

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin
orosz elnök szombaton egyetértett abban, hogy nagy vonalakban betartják a tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy még tartósabb fegyvernyugvás jöjjön létre.

Az EBESZ vasárnap közzétette a Minszkben megkötött 12 pontos megállapodás teljes szövegét. Ez alapján a tűzszünet, illetve az ukrán-orosz államhatár ellenőrzését az EBESZ-nek kell biztosítania; szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogvatartott embert, javítani kell a kelet-ukrajnai humanitárius helyzeten, meg kell szervezni a régió újjáépítését, valamint ki kell vonni Ukrajna területéről "a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat".