eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az oroszbarát felkelők még nem hajlandók fogolycserére Kijevvel

Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" (DNR) hatóságai elutasítják a fogságba esett mintegy ezer ukrán katona elengedését addig, amíg Kijev nem hajlandó közölni azoknak a fogságba esett szakadároknak a névsorát, akiket kicserélnének.

Erről hétfőn számolt be a szakadárok hírügynöksége, a Novorosszija, amely idézte a DNR állambiztonsági miniszterét.

Leonyid Varanov kijelentette, eddig nem kapták meg Kijevtől azoknak a névsorát, akiket kicserélnének. Attól tartanak, hogy Kijev, miután visszakapta saját katonáit, nem adja ki majd a fogságba esett (oroszbarát) felkelőket.

Kijev azt állítja, hogy 200-300 lázadót tart fogva - mondta Varanov. Pontos listát eddig azonban nem kaptak (az ukránoktól). Hozzávetőleg ezer felkelőt és civilt tartanak eltűntként nyilván, miközben sokan (ukrán) fogságban vannak - tette hozzá.

"Így is több mint ezer embert cserélnénk ki 300 saját emberünkre, nem szeretnénk további csalás áldozatai lenni" - hangoztatta Varanov.

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin
orosz elnök szombaton egyetértett abban, hogy nagy vonalakban betartják a tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy még tartósabb fegyvernyugvás jöjjön létre.

Az EBESZ vasárnap közzétette a Minszkben megkötött 12 pontos megállapodás teljes szövegét. Ez alapján a tűzszünet, illetve az ukrán-orosz államhatár ellenőrzését az EBESZ-nek kell biztosítania; szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogvatartott embert, javítani kell a kelet-ukrajnai humanitárius helyzeten, meg kell szervezni a régió újjáépítését, valamint ki kell vonni Ukrajna területéről "a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×