eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

A tűzszünet ellenére összetűzésekről érkeznek hírek Ukrajnából

Minszki tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap az ukrán katonák és a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok, illetve orosz katonák közötti összetűzésekről érkeztek hírek.

Az UNIAN hírügynökség szerint a szakadárok tűz alá vették reggel a donyecki repülőteret, amely az ukrán katonák ellenőrzése alatt áll, és amely környékén az elmúlt hetekben súlyos harcok voltak. Szemtanúk szerint a légikikötő környékén lövedékek becsapódása hallatszik, fekete füst gomolyog felette.

Az ukrán média arról is beszámolt, hogy tüzérségi fegyverek robaja hallatszott vasárnap reggel Mariupol egyik keleti városnegyedében is. Az UNIAN szerint műtőasztalon halt meg egy 33 éves nő, akit szív tájékán repeszek okozta sebesülésekkel szállítottak egy ottani kórházba vasárnapra virradóra - ő a mariupoli összetűzések első polgári áldozata.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai helyzetet figyelemmel kísérő szakértő, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

A katonai szakértő reggeli összegzése szerint szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait. Timcsuk megerősítette a szombat este megjelent híreket, amelyek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében is támadás érte az ukrán katonákat és a polgári létesítményeket. Timcsuk jelentésében további öt olyan települést említ, amely közelében tűzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnök-helyettese közben azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz. Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat. Leszögezte azonban, hogy a donyecki köztársaság vezetői és polgárai biztosak abban: céljaik békés úton, tárgyalóasztalnál is elérhetők.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaság" vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

"Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban" - áll Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki "miniszterelnök" közös közleményében.

Svjatoszlav Ceholki, az ukrán elnök szóvivője közölte egy kijevi lappal, hogy a minszki megállapodással összhangban elkezdődött a fogolycsere: a vezérkarból származó információk szerint a Luhanszk megyei Milove ellenőrző pontnál két ukrán katonát adtak át a hadseregnek.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×