Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrán szóvivő: az oroszok igyekeznek eltüntetni elesett honfitársaik holttestét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Személygépkocsikon és Kamaz teherautókon szállítják el orosz katonák a kelet-ukrajnai harcokban elesett vagy megsebesült honfitársaikat - közölte pénteken Kijevben szokásos sajtóértekezletén az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Andrij Liszenko szerint csütörtökön az orosz határnál fekvő Donyeck megyei Dmitrivka faluból a határ túloldalán található Gyibrovka település felé hat személygépkocsival és négy Kamaz teherautóval szállították el a kelet-ukrajnai harctérről a halott és sebesült orosz katonákat. Minden gépkocsin fehér körök voltak felfestve (a kijevi média az elmúlt napokba többször hírt adott arról, hogy ilyen megkülönböztető jelzéssel látják el az ukrán területre behatoló rendszámtábla nélküli orosz katonai járműveket).

Liszenko szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy Luhanszk megyében, Csernopartizanszk körzetében péntekre virradóra - a veszteségek elrejtése céljából - egy tárnába dobták több tucat elesett orosz katona holttestét, amelyeket két Kamaz teherautón szállítottak oda. Az RNBO szóvivője szerint az orosz hadsereg a holttestek eltüntetésével akarja elfedni a veszteségeit a közvélemény elől.

A szóvivő olyan értesülést is közölt, hogy a tetemeket elszállításuk előtt szervátültetésre szakosodott orvosok vizsgálják a helyszínen.

Liszenko szerint az elmúlt napban hét ukrán katona esett el a harcokban és 59-en megsebesültek. A fegyveres konfliktus kezdete, április közepe óta összesen 849 ukrán katona esett el és 3072-en sebesültek meg.

A Reuters Liszenkóra hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai harcokban eddig már 2 ezer orosz katonát öltek meg. Független forrásból ezt az értesülést nem lehetett megerősíteni.

Közben Olekszandr Daniljuk, a védelmi miniszter tanácsadója arról tájékoztatott egy közösségi portálon, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló, önkéntesekből verbuválódott Donbasz, Dnyipro-1 és Azov alakulatok tagjait felveszik a hadsereg kötelékébe. Eddig több mint kétszáz önkéntes jelezte, hogy hivatásos katonaként akar harcolni.

Az UNIAN hírügynökség ezzel kapcsolatosan emlékeztet arra, hogy a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő Donbasz zászlóalj szeptember 2-án nehézfegyvereket kapott és hétszáz főre növelte létszámát.