eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rasmussen: a NATO elítéli Oroszországot

A NATO Ukrajna mellett áll ezekben a nehéz időkben - jelentette ki az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára a szervezet walesi csúcstalálkozóján. Rasmussen közölte: elítélik Oroszországot a nemzetközi jog sorozatos megsértése miatt és felszólítják Moszkvát az agresszív akciók befejezésére.

A hidegháború befejezése óta nem fogalmazott olyan élesen Oroszország kapcsán a NATO főtitkára, mint tegnap este Anders Fogh Rasmussen - állapította meg a Reuters helyszíni beszámolójában.

"A NATO elítél Oroszországot a nemzetközi jog sorozatos megsértése miatt. Oroszországnak be kell fejeznie agresszív akcióit Ukrajna ellen, és vissza kell rendelnie több ezer, az országban és közvetlenül a határ mellett állomásoztatott katonáját" - mondta Adners Fogh Rasmussen Petro Poroshenko ukrán elnökkel tegnap este tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az Észak-Atlanti szövetség ma záruló, kétnapos csúcstalálkozóján a nemzetközi biztonsági kihívások, az iszlám állam, az Afganisztáni, az ISAF nemzetközi haderő mandátumának év végi lejárta utáni tervek, a szövetség tagországainak katonai költségvetése és döntően az ukrán konfliktus megoldási lehetősége, a nyugati válasz, a biztonság növelése áll a középpontban.

"Miközben folyamatosan a békéről beszél, Oroszország nem tesz egyetlen lépést sem azért, hogy a békekötés lehetséges legyen" - mondta Anders Fogh Rasmussen a walesi Newportban rendezett csúcstalálkozón. Hozzátette, Oroszország "törvényellenesen és önhatalmúlag annektálta" a Krím-félszigetet, a II. világháború bejezése óta most először fordult elő, hogy egy európai állam egy másik ország területéből erővel szakít ki részt.

"A NATO ezekben a nehéz időkben Ukrajna mellett áll" - mondta a hó végén leköszönő főtitkár, aki bejelentette, hogy a szövetség összeállított egy akciótervet, amivel segíti a konfliktusban részt vevő Ukrajnát. Ebben szerepel a harcokban megsérült katonák rehabilitációjának segítése, a haderőreform tanácsadói támogatása, és nagyjából 15 millió eurós pénzösszeg is a logisztikai, katonai irányítási és cybervédelem-képesség növelésére.

Korábban a csúcstalálkozó házigazdája, David Cameron a biztonsági kihívásokról beszélt.

"A világ jelenleg több fenyegetéssel kénytelen szembenézni. Teljesen egyértelmű, hogy a NATO-nak olyan létfontosságú szerepe lesz a jövőben, mint a múltban volt. Orosz csapatok tartózkodnak illegálisan Ukrajna területén, az iszlám szélsőségesek okozta veszély egy új formája jelent meg Irakban és Szíriában - és ez csak két fenyegetés a sok közül" - mondta a brit miniszterelnök nyitóbeszédében.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×