Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dengue-lázas megbetegedések miatt lezárták Tokió egyik parkját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ideiglenesen lezárták pénteken a japán főváros egyik parkját, miután egy héten belül 59, a parkban vagy környékén megfordult embernél azonosítottak Dengue-lázas megbetegedést.

A népszerű tokiói Jojogi parkról van szó, ahol az odalátogatókat a kórokozót hordozó szúnyogok csíphették meg. Hivatalos közlés szerint a betegek egyikének állapota sem súlyos.

Japánban 1945 óta nem jelentettek olyan dengue-lázas megbetegedést, amely nem külföldről behurcolt eset volt.

A múlt heti első megbetegedések után az egészségügyi hatóságok tíz helyen helyeztek el szúnyogcsapdákat a több mint fél négyzetkilométer területű, 1967-ben létesített parkban, s a befogott 276 szúnyogból, legalább ötben kimutatták a kórt.

Siozaki Jaszuhisza egészségügyi miniszter pénteken nyugalomra szólította fel a lakosságot, s elmondta, hogy a helyi kormányzatok iránymutatást kapnak arra, miképpen ismerjék fel és kezeljék a Dengue-lázas megbetegedéseket.

A betegség olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a fertőzött úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai, ezért csonttörő láznak is nevezik. A dengue-betegség tünete többek között a láz, a fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A kórnak két formáját különböztetik meg, a klasszikus és a vérzéses dengue-lázat. Előbbi az egész világon jelen van a trópusi területeken, míg a vérzéses forma főleg Ázsia déli részén fordul elő. A dengue-láz életveszélyessé is válhat, védőoltás nincs ellene.