eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Terrormerényleteket hiúsított meg a svéd titkosszolgálat

Iszlamista szélsőségesek által tervezett két merényletet hiúsított meg állítása szerint a svéd titkosszolgálat (SAPO).

A titkosszolgálat egy magas rangú vezetője, Anders Kassman az Aftonbladet című lappal részleteket nem közölt, csak annyit mondott, hogy mindkét merényletet Svédország ellen hajtották volna végre, de nem feltétlenül öngyilkos robbantásokról van szó. A sajtó úgy tudja, a gyanúsítottak olyan iszlamisták, akik 2010 óta élnek az északi országban.

A Dagens Nyheter című újság arról írt, hogy a SAPO az iszlamista szélsőségeseket tartja a Svédország biztonságára leselkedő legnagyobb veszélynek. Az, hogy a skandináv államban nagyobb a terrorfenyegetettség néhány más európai országnál, a lap szerint részben annak tudható be, hogy svéd katonák állomásoznak Afganisztánban. Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre több svéd állampolgár megy Szíriába és harcok dúlta más országokba, hogy a dzsihádisták oldalán harcoljon. Miután pedig hazatértek, gyakran radikálisabb nézeteket vallanak, és esetükben nagyobb a veszélye annak, hogy terrortámadásokat hajtanak végre akár Svédországban, akár máshol Európában.

A SAPO szerint nyolcvan svéd állampolgárról tudják biztosan, hogy Szíriában vagy a konfliktuszóna más országaiba utazott, de sok olyan ember van, akiről ezt nem tudták megerősíteni, csak feltételezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×