Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kezdődik a NATO-csúcs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csütörtökön és pénteken Wales-ben találkoznak a NATO tagországok vezető politikusai. A konferencia egyik fontos témája az ukrán válság és az ukrán-orosz viszony. A megbeszéléseken jelen lesz mások mellett Barack Obama amerikai elnök, a magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

Sajtóinformációk szerint Magyarország száz katonát küldene a Baltikumba egy hadgyakorlatra, javasolni fogja a pápai bázisrepülőtér fejlesztését és akár a honvédelmi költségvetés megemelését is felajánlhatja a szövetségnek. Orbán Viktor a múlt héten a külképviselet-vezetői értekezleten az utóbbi szükségességéről így beszélt:

"Minden szövetségesi kötelezettségünket teljesítjük, egy kivétellel, hogy a NATO-ban vállalt költségvetési hozzájárulásunkat nem teljesítjük. Ez az egyetlen olyan dolog, amiről azt mondhatjuk, ha szóvá teszik, be kell látnunk, hogy valóban vállaltunk valamit, amit nem teljesítünk. Egy fölzárkózási programot be kell majd mutatnunk a NATO-csúcson. Világossá kell tenni a szövetségeseink előtt, hogy nem vagyunk potyautasok, amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk, ha most nem is vagyunk ebben a helyzetben, de jól látható ütemezéssel oda meg fogunk érkezni" - fogalmazott a miniszterelnök.

A NATO-csúcson a tervek szerint csütörtökön Afganisztán lesz a fő téma, de összeül a NATO Ukrajna-bizottsága is, amelyben Kijevet Petro Porosenko ukrán elnök képviseli majd. 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök eközben arról beszélt, különleges partneri státuszt kér országa a NATO-tól, amit már az észak-atlanti szövetség walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni.

Hanganyag: Domanits András