Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Segítséget kért az ENSZ az elrabolt békefenntartók kiszabadításához

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Arra hívta fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa az iszlamista szélsőségesekre "befolyással bíró" országokat szerdán, hogy gyakoroljanak nyomást a Golán-fennsíkon korábban elrabolt Fidzsi-szigeteki békefenntartók kiszabadítása érdekében.

A BT tizenöt tagállama által egyhangúan elfogadott szerdai nyilatkozatban a testület ismét elítélte a Szíria és Izrael közti határterületet ellenőrző ENSZ katonai misszió (UNDOF) 45 tagjának elrablását, valamint követelte azonnali és feltételek nélküli szabadon engedésüket. A kéksisakosokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőséges csoport, az an-Núszra Front nevű iszlamista szervezet rabolta el.

A Fidzsi-szigetek hadseregének parancsnoka közölte, hogy a világszervezet túsztárgyalói szerdán megérkeztek a Golán-fennsíkra.

A katonaság vezetője azt is hozzátette, hogy a kéksisakosok elrablói közzétették a foglyok elengedéséhez támasztott feltételeiket. Azt követelik a világszervezettől, hogy törölje az an-Núszrát a terrorszervezeteknek minősített csoportok listájáról, valamint küldjön humanitárius segélyszállítmányt a szíriai főváros, Damaszkusz környékén fekvő és az an-Núszra fellegvárának számító egyik településre.

A Fidzsi-szigeteki ENSZ-katonákat múlt csütörtökön ejtette fogságba az iszlamista szervezet. Rajtuk kívül 72 Fülöp-szigeteki békefenntartót rabolt el az an-Núszra. Közülük 32-t szombaton sikerült kimenekíteni, a többiek azonban továbbra is ostrom alatt vannak, és folyamatosan kénytelenek tűzharcot vívni az iszlamista fegyveresekkel.

Az UNDOF 1974 óta felügyeli az izraeli-szíriai határt a mintegy 70 kilométer hosszú ütközőzóna területén. A misszióban hat ország - India, a Fidzsi-szigetek, a Fülöp-szigetek, Írország, Hollandia és Nepál - 1233 állampolgára vesz részt.