Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Porosenko: "nem hagyom, hogy a politikusok háborút játsszanak"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette: nem hagyja, hogy "a politikusok háborút játsszanak", mert a nép békét akar.

Ezt az ukrán államfő - sajtószolgálata szerint - szerdán mondta, amikor líbiai fogságból kiszabadított ukrán állampolgárokkal találkozott.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy a Moszkva, Kijev és Brüsszel képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport péntekre tervezett minszki találkozóján "végre megkezdődik a békefolyamat", és valódi lépéseket tesznek a kelet-ukrajnai helyzet rendezése érdekében.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna semmivel sem provokált ki maga ellen agressziót.

Azt mondta, az egész világ tudja, hogy Ukrajna olyan ország, amely pontosan tartja magát kötelezettségvállalásaihoz, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, mégis a szomszédos állam agressziójának áldozatává vált.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy véget érnek "az egyezségszegések, a foglyok és a civil lakosok agyonlövése, az iskolák és egyéb infrastrukturális létesítmények rombolásai".

Hangsúlyozta, hogy a béke elérése most elsőrendű feladat. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szerda kora reggel folytatott telefonbeszélgetését említve kijelentette: "tagadhatatlanul véget kell vetni annak, hogy emberek halnak meg".

Porosenko kijelentette, hogy Ukrajna minden állampolgára békét akar, ezért ő a békéért fog küzdeni. "Az ukrán nép 100 százalékosan a béke mellett áll, a politikusok háborút akarnak játszani, de én nem hagyom. Együtt kell küzdenünk a békéért" - hangoztatta az ukrán elnök.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió szerint a Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetéséről Putyin azt mondta, "neki úgy tűnt, hogy a konfliktus rendezéséről vallott nézeteik nagyon hasonlóak".