Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama: Washington újabb katonákat küld Észtországba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok elkötelezett Észtország biztonsága iránt, s további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba - jelentette ki az amerikai elnök szerdán Tallinnban az észt kollégájával tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

Az UNIAN ukrán hírportál beszámolója szerint Obama közölte, hogy a csütörtökön kezdődő NATO-csúcstalálkozón Ukrajna lehet, hogy különleges partneri státust kap. Az amerikai elnök párhuzamot vont Oroszország "ukrajnai agressziója" és a nácik második világháború előtti ténykedése között, és szavai szerint Moszkvának sokba kerül majd agressziója.

Barack Obama a Toomas Hendrik Ilvesszel folytatott tárgyalás után elmondta: az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal. Az amerikai államfő a lépéssel kapcsolatban, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, nem beszélt számokról.

Obama példának hozta fel a balti államot arra, hogy a 28 NATO-tagállamnak miként kell tisztességesen kivennie a részét a kollektív védelemből. Az Egyesült Államok és Észtország is benne van abban a négy országban, amely kötelezettségét teljesítve bruttó hazai termékének (GDP) két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Obama azzal a szándékkal utazott az észt fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt, és megnyugtassa a Moszkva ukrajnai tevékenysége miatt aggódó balti államokat, egyben a szövetség többi keleti tagállamát is. Az amerikai elnök ezt az elkötelezettséget "törhetetlennek", "megingathatatlannak" és "öröknek" nevezte, hozzátéve, hogy "Észtország sosem marad egyedül".

Ilves kijelentette: Obama látogatása vélhetően segít megértetni az észt polgárokkal, miért fontos az észak-atlanti szövetség tagjának lenni.

Az észt elnök Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozása miatt megkérdőjelezte a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat, együttműködést és biztonságot szabályozó 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat érvényességét. "Ha a megegyezés bizonyos részei már nem érvényesek, eljött az ideje, hogy valami megváltozzon" - hangsúlyozta Ilves. Hozzátette, hogy Moszkva kelet-ukrajnai lépései teljesen megváltoztatták a térség biztonsági helyzetét, és bármiféle lehetséges agresszió kivédésére a legjobb módszer egy szövetséges erőteljes és jól látható jelenléte a területen.

Nem sokkal Obama Európába érkezése után az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán telefonon az ukrán és az orosz államfő. Az amerikai elnök a hírre reagálva azt mondta, túl korai lenne megítélni a tűzszüneti egyezményt. A megállapodás létét később a Kreml cáfolta. Az egyezséget "lehetőségnek" nevezte Obama, amellyel akkor lehet élni, ha azt Oroszország és az ukrán szakadárok is támogatják.

A balti államfő arra figyelmeztetett, hogy egy tűzszüneti megállapodás akkor lehet sikeres, ha Oroszország elismeri a konfliktusban játszott szerepét. Moszkva mindeddig azonban következetesen tagadta, hogy bármiféle köze lenne a kelet-ukrajnai eseményekhez. Ilves hozzátette: "Agresszióról van szó, és Oroszországnak be kellene ismernie, hogy a konfliktus egyik résztvevője".

Obama kitért az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videóra is, amellyel kapcsolatban leszögezte: Washington "nem hagyja magát megfélemlíteni". A Fehér Ház szerdán megerősítette a felvétel hitelességét. Az amerikai elnök "borzalmas erőszakcselekménynek" nevezte a történteket. Mint mondta, Washington célja az, hogy az IÁ ne jelentsen többé fenyegetést a régióra. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek elérése időbe telik, és a regionális partnerekkel való szoros együttműködés nélkül nem megvalósítható.

Obama a nap végén továbbutazik a walesi Newportba, ahol részt vesz a NATO csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.