Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cameron: Nagy-Britannia nem hagyja magát megfélemlíteni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britannia nem hagyja magát megfélemlíteni az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezettől - jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök, miután a terrorcsoport előző nap egy videofelvétel tanúsága szerint lefejezett egy újabb amerikai újságírót, és kilátásba helyezte egy brit túsz kivégzését.

"Ha azt gondolják, hogy fenyegetéseik megtörnek bennünket, tévednek" - mondta szerdán Cameron a londoni parlamentben. Leszögezte, hogy az ország még elszántabban védelmezi a jövőben a szabadságot és a demokráciát, és mindent meg fog tenni a brit túsz kiszabadításáért.

A dzsihadista szervezet kedden közzétett egy videót, amelyen Steven Sotloff amerikai újságíró kivégzése látható. A Fehér Ház szerdán megerősítette a képsorok hitelességét.

Philip Hammond brit külügyminiszter szerdán ugyancsak hangsúlyozta, hogy a kormány nem változtatja meg az iszlám szélsőségességgel szembeni stratégiáját a fenyegetések miatt. A külügyi tárca vezetője azt sem zárta ki, hogy a brit hadsereg részt vegyen az IÁ elleni amerikai légicsapásokban. Hammond azt mondta, a brit kormány célja, hogy segítse az iraki kormányt a terroristák elleni harcban, és hogy megvédje a brit túszokat.

Cameron azt is kifejtette, hogy a szigetország fokozni fogja diplomáciai erőfeszítéseit azért, hogy a G8-országok is tartsák be azt a megállapodást, miszerint nem fizetnek váltságdíjat terrorszervezeteknek túszaik kiszabadításáért cserébe.

"Nagy-Britannia tartja magát ehhez a politikához, Washington ugyancsak ragaszkodik hozzá, meg kell kettőznünk azonban a törekvéseinket, hogy biztosak lehessünk benne, más országok is tartják a szavukat" - mondta a brit kormányfő.

Korábban amerikai és európai tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy Franciaország, Spanyolország és Olaszország belement a váltságdíjak kifizetésébe Szíriában fogva tartott állampolgáraik elengedéséért cserébe.

Cameron leszögezte, semmi kétsége afelől, hogy több tízmillió font értékű váltságdíj ütötte az IÁ terroristáinak markát, és ezt arra használták, hogy Nagy-Britanniát is érintő támadásokat pénzeljenek.

A szíriai és iraki területeket is ellenőrzése alatt tartó szélsőséges szunnita csoport két héttel ezelőtt egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről készült felvételt tett közzé. Az IÁ már akkor Sotloff megölésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem szünteti be az IÁ észak-iraki állásai ellen augusztusban indított támadásokat.