Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizalmi szavazást kér maga ellen az új francia kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bizalmi szavazást kér az új francia kormány maga ellen szeptember 16-án a parlamentben - közölte szerdán a francia elnökség.

A jobboldali ellenzék által is sürgetett szavazással fog egyértelművé válni, hogy a Manuel Valls vezette vállalkozásbarát szociálliberális kormánynak - amelyből egy héttel ezelőtt távozásra kényszerültek a kormányzó Szocialista Párt baloldalához tartozó, a megszorító politikát bíráló miniszterek -, élvezi-e a baloldali képviselők támogatását.

Bruno Le Roux, a szocialisták frakcióvezetője szerint a kormánynak "kényelemes többsége", jóllehet mintegy negyven képviselő vitatja a gazdaságpolitikai fordulatot.

Az 577 fős nemzetgyűlésben a szocialisták 290 képviselői hellyel rendelkeznek, az abszolút többséghez pedig 289 szavazat szükséges. Manuel Valls előző, áprilisban felállt kormányának 306-an szavaztak bizalmat 239 ellenében, akkor ugyanis egyetlen szocialista, radikális baloldali és Zöld képviselő sem szavazott nemmel, viszont egy kisebb részük tartózkodott.

Elemzők szerint az kizárt, hogy a kormánypolitikát bíráló szocialisták nemmel szavazzanak szeptember 16-án, a tartózkodók száma viszont feltehetően nagyon magas lesz. Az összesítésbe viszont a tartózkodás nem számít bele, csak az igen, illetve és a nem szavazatok döntenek, így várhatóan a nemzetgyűlés bizalmat szavaz majd a kormányfőnek.