eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Thaiföld profitálhat az orosz-európai szankcióháborúból

Thaiföld az Oroszországba irányuló élelmiszer-kivitel növelésével akar profitálni a Moszkva, illetve az Európai Unió és az Egyesült Államok között az ukrán válság ügyében kitört szankcióháborúból - jelentette kedden a bangkoki sajtó.

"Oroszország nagy érdeklődést mutatott a thaiföldi élelmiszerek és mezőgazdasági termékek importja iránt, miután betiltotta az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkező behozatalt" - idézte a bangkoki kereskedelmi minisztérium államtitkárát, Csutima Bunjapraphasarát a The Nation című angol nyelvű thaiföldi napilap kedden. Az államtitkár elmondta, hogy a kérdésről már tárgyalt Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel, aki kifejezetten kérte a thaiföldi élelmiszerexport felgyorsítását.

Oroszország augusztus 7-én vetett ki egyéves embargót az Európai Unióból és az Egyesült Államokból származó élelmiszerekre. A moszkvai lépés válasz volt arra, hogy az EU és Amerika korábban ágazati gazdasági szankciókkal sújtották Oroszországot, amiért az állításuk szerint aktívan támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szeparatista fegyvereseket. Ugyanakkor elemzők már egy hónappal ezelőtt is arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz embargó rosszul sülhet el, mivel az ország jelentős élelmiszer-behozatalra szorul.

Thaiföldi eddig is Moszkva legfőbb kereskedelmi partnere volt a délkelet-ázsiai térségben, tavaly 4,66 milliárd dollár (1,1 ezer milliárd forint) volt a két fél közti teljes áruforgalom értéke. Összehasonlításképpen, Oroszország tavaly mintegy 11 milliárd euró (3,46 ezer milliárd forint) értékben importált élelmiszert az EU-ból.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×