eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Obama ismét a minimálbér emelését sürgette

Kormányának gazdasági sikereit méltatta és a minimálbér megemelését sürgette a munkáltatóktól Barack Obama elnök hétfőn, az amerikai Munka napján Milwaukeeban megrendezett szakszervezeti fesztiválon.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az ő kormányzása alatt a munkások és a gazdaság helyzete is javult és rámutatott, hogy az elmúlt 53 hónap alatt csaknem 10 millió új munkahely jött létre és hogy a munkanélküliségi ráta a 2009-es 10 százalékról mostanra 6,2 százalékra csökkent.

Obama - anélkül, hogy konkrétan kitért volna a két hónap múlva megtartandó "félidős" kongresszusi választásokra - hangsúlyozta, hogy a béremelés szövetségi szintű törvényi rendezését és más intézkedéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a törvényhozásban a demokratáké lesz a többség.

"Nem a Holdat kérem (a kongresszustól). Olyan politikát kérek, amelyek segíti az embereket az előrejutásban. A képviselőházat irányító republikánusok azonban nem ezt akarják" - mondta.

A novemberi választásokon a demokraták számára az a tét, hogy meg tudják-e őrizni többségüket a szenátusban. Ha ez nem sikerül nekik, és a képviselőházhoz hasonlóan a szenátusban is a republikánusok kerülnek túlsúlyba, akkor elnökségének utolsó két évében a minimálisra csökken Obama politikai mozgástere, mi több, veszélybe kerülhet az egészségügyi törvény, amit pedig kormányzása legfontosabb hazai vívmányának tekint.

Annak lehetőségét, hogy a demokraták a képviselőházban többségbe kerüljenek, kizárják az amerikai politikai elemzők.

Barack Obama, aki a hétfői rendezvényen nem hozta szóba a nemzetközi válságok témáját, kijelentette, hogy ha egy olyan jó állást keresne, amely lehetővé tenné számára, hogy garantálja a biztonságot a családjának, akkor belépne a szakszervezetbe.

Scott Walker, Wisconsini republikánus kormányzója - és potenciális elnökjelölt-aspiráns - a milwaukee-i repülőtéren fogadta az elnököt. Walker demokrata kihívója, Mary Burke ugyanakkor nem mutatkozott együtt Barack Obamával a fesztiválon, feltehetően annak megcsappant népszerűsége miatt.

Az Egyesült Államokban a Munka napja volt az utolsó pihenőnap az őszi politikai nagyüzem beindulása előtt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×