Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama ismét a minimálbér emelését sürgette

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kormányának gazdasági sikereit méltatta és a minimálbér megemelését sürgette a munkáltatóktól Barack Obama elnök hétfőn, az amerikai Munka napján Milwaukeeban megrendezett szakszervezeti fesztiválon.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az ő kormányzása alatt a munkások és a gazdaság helyzete is javult és rámutatott, hogy az elmúlt 53 hónap alatt csaknem 10 millió új munkahely jött létre és hogy a munkanélküliségi ráta a 2009-es 10 százalékról mostanra 6,2 százalékra csökkent.

Obama - anélkül, hogy konkrétan kitért volna a két hónap múlva megtartandó "félidős" kongresszusi választásokra - hangsúlyozta, hogy a béremelés szövetségi szintű törvényi rendezését és más intézkedéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a törvényhozásban a demokratáké lesz a többség.

"Nem a Holdat kérem (a kongresszustól). Olyan politikát kérek, amelyek segíti az embereket az előrejutásban. A képviselőházat irányító republikánusok azonban nem ezt akarják" - mondta.

A novemberi választásokon a demokraták számára az a tét, hogy meg tudják-e őrizni többségüket a szenátusban. Ha ez nem sikerül nekik, és a képviselőházhoz hasonlóan a szenátusban is a republikánusok kerülnek túlsúlyba, akkor elnökségének utolsó két évében a minimálisra csökken Obama politikai mozgástere, mi több, veszélybe kerülhet az egészségügyi törvény, amit pedig kormányzása legfontosabb hazai vívmányának tekint.

Annak lehetőségét, hogy a demokraták a képviselőházban többségbe kerüljenek, kizárják az amerikai politikai elemzők.

Barack Obama, aki a hétfői rendezvényen nem hozta szóba a nemzetközi válságok témáját, kijelentette, hogy ha egy olyan jó állást keresne, amely lehetővé tenné számára, hogy garantálja a biztonságot a családjának, akkor belépne a szakszervezetbe.

Scott Walker, Wisconsini republikánus kormányzója - és potenciális elnökjelölt-aspiráns - a milwaukee-i repülőtéren fogadta az elnököt. Walker demokrata kihívója, Mary Burke ugyanakkor nem mutatkozott együtt Barack Obamával a fesztiválon, feltehetően annak megcsappant népszerűsége miatt.

Az Egyesült Államokban a Munka napja volt az utolsó pihenőnap az őszi politikai nagyüzem beindulása előtt.