Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb várost vettek vissza az iraki biztonsági erők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iraki biztonsági erők visszafoglalták hétfőn a Szaláheddin tartománybeli Szuleimán-Bek városát, amelyet közel három hónapon át az Iszlám Állam nevű szélsőséges fegyveres szervezet tartott megszállva - közölték tartományi rendőrségi források.

"Szuleimán-Bek városa az iraki hadsereg, a pesmergák (kurd fegyveres erők) és önkéntesek ellenőrzése alatt áll" - mondta egy neve elhallatását kérő illetékes. A hírt a közeli Túzhúrmati körzet elöljárója is megerősítette.

A rendőrségi forrás mindazonáltal elmondta: a biztonsági erők katonái egyelőre azon dolgoznak, hogy a tartományi székhelytől, Tikríttől mintegy 90 kilométerre keletre fekvő város épületeit és útjait megtisztítsák a dzsihadisták által hátrahagyott aknáktól és más robbanószerkezetektől. A dzsihadisták nyugati irányba vonultak el, ahol továbbra is jelentős területek vannak az al-Kaida terrorszervezet egy nyúlványaként létrejött Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek ellenőrzése alatt - mondta a forrás, hozzátéve, hogy harcok zajlanak még a várostól keletre egy faluban is.

Szuleimán-Beket egy nappal azután sikerült visszafoglalni, hogy az iraki biztonsági erők és az oldalukon harcoló síita milíciák tagjai - az Egyesült Államok és más nyugati országok légi támogatásával - megtörték vasárnap az IÁ ostromgyűrűjét a Bagdadtól 160 kilométerre északra lévő, többségében síita türkmének lakta Amerli körül, és bevonultak a városba. Raid Ibráhim al-Dzsubúri tartományi kormányzó szerint a két városnak és környékének a visszafoglalásával megkezdődhet a többségében szunnita tartomány, benne a tartományi székhely, Tikrít felszabadítása a dzsihadisták uralma alól.

A Szíriában már jelentős területeket ellenőrző Iszlám Állam fegyveresei június 10-től kezdve bocsátkoztak véres harcokba az iraki biztonsági erőkkel és foglalták el Észak-Irak kiterjedt térségeit.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn Genfben rendkívüli ülést kezdett a dzsihadistákkal vívott harcok súlyos hatásáról az iraki lakosságra, mindenekelőtt a nőkre és gyermekekre nézve. Flavia Pansieri, a világszervezet emberi jogi főbiztosának helyettese nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam erői által az iraki kisebbségek ellen elkövetett atrocitások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak. Ugyanakkor a velük vívott harcokban az iraki biztonsági erők is foglyokat végeztek ki és lakott területeket lőttek, ami szintén háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmény.

Az emberi jogi főbiztosság friss közlése szerint augusztusban legalább 1400 ember vesztette életét és közel ugyanannyi sebesült meg az IÁ erőivel folytatott iraki harcokban. Ezek az adatok ugyanakkor nem tartalmazzák a nyugati el-Anbár tartományban zajló összecsapások veszteségeit, miután a térség kicsúszott az iraki kormány ellenőrzése alól, s az onnan érkező híreket nem áll módjukban ellenőrizni.