eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tusk: le kell vonni a tanulságokat a második világháborúból

Európának le kell vonnia a tanulságokat a második világháborúból, és az európai és transzatlanti együttműködésnek gyakorlati dimenziót kell adni - jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn hajnalban a második világháború kitörésének 75. évfordulóján rendezett gdanski emlékünnepségen.

"Ma még van időnk arra, hogy megállítsuk Európában és a világban azokat, akik számára az erő, erőszak, agresszió ismét a politikai cselekvés eszköztárának részévé vált" - mondta Tusk, nyilvánvaló utalással Vlagyimir Putyin orosz elnök kelet-ukrajnai politikájára.

A Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén, röviddel hajnali háromnegyed öt előtt a második világháború első ágyúlövései. Az "udvariassági látogatásra" érkezett német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a félszigeten lévő lengyel katonai tranzit raktárat. A lengyel helyőrség kevesebb mint 200 katonából állt, ennek ellenére egy hétig ellenállt a német támadásnak, amelyet a német légierő bombázói is támogattak.

Az egykori tragikus események évfordulójáról minden évben ünnepélyesen megemlékeznek Lengyelországban. Délután megkoszorúzza a westerplattei hősi emlékművet Bronislaw Komorowski lengyel elnök és Joachim Gauck német államfő is.

A lengyel miniszterelnök - az Európai Tanács kijelölt elnöke - emlékeztetett, hogy a második világháború kirobbanása előtt néhány nappal Lengyelországban és az akkori Európában - a hitleri Németországon kívül - senki se akart háborút. Az első világháború tapasztalataiból okulva Európa az örök béke illúziójában élt.

"Azonban ma határozottan ki kell jelentenünk: a +soha többé háborút+ jelszó nem lehet a gyengék felhívása, az önámítás, az illúziók kifejeződése, mintha a világ megszabadult volna az ilyen kísértésektől, mintha nem lennének körülöttünk olyan emberek és államok, akik és amelyek az erőszakot és a háborút ismét saját politikájuk eszközévé akarják tenni" - figyelmeztetett.

A lengyel miniszterelnök szerint ma Európa számára a cselekvés, nem a szép szavak ideje jött el. "Ez nem a felhőtlen optimizmus ideje, mert a +soha többé háborút+ jelszónak ma egészen más töltete van, ha arra gondolunk, ami Ukrajna keleti részén zajlik" - jelentette ki.

"Ezért innen, a Westerplattéról intézünk felhívást az összes európai fővároshoz és az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozójához azért, hogy a mi európai és transzatlanti szolidaritásunk gyakorlati dimenziót kapjon" - hangsúlyozta.

Tusk emlékeztetett: néhány nap múlva a NATO-tagállamok vezetői Nagy-Britanniában találkoznak, hogy közösen gondolkodjanak "az új politikáról, melynek legfőbb célja a mi nyugati közösségünk biztonsága és működésének sikeressége a háborús fenyegetéssel szemben, már nem csupán Ukrajna keleti részén".

"Ezért nekünk lengyeleknek, éppen itt, a Westerplattén, a második világháború kitörésének évfordulóján jogunk és kötelességünk hangosan kimondani: senkinek sincs joga kezdeményezéseinket gátolni, melyek célja az észak-atlanti szövetség teljes, gyakorlati, sikeres működési taktikájának kidolgozása" - folytatta.

A lengyeleknek nincsenek illúziók, tudják, hogy Lengyelország és Európa, a nyugati közösség biztonságához bátorságra, vízióra és határozott cselekvésre van szükség, és a lengyelek a béke nevében készek megfelelni ennek a kihívásnak - fejezte be ünnepi beszédét Donald Tusk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×