Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kijev: az Ukrajnában lévő orosz katonák már nem titkolják, hogy az orosz fegyveres erőkhöz tartoznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kijev szerint a Kelet-Ukrajnába benyomult orosz katonák már nem titkolják, hogy az orosz fegyveres erők kötelékében szolgálnak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Luhanszk megyében olyan katonák tartózkodnak, akik egyenruhájukon az orosz fegyveres erők jelzéseit viselik. Liszenko közölte, hogy ezek a katonák folyosót létesítenek és fedezéket biztosítanak az Oroszországból Ukrajnába érkező haditechnikai eszközöknek és fegyvereknek.

Kijelentette, hogy számos donyecki és luhanszki településre az "orosz fegyveres erőkhöz való tartozásukat nem titkoló, képzett hivatásos orosz katonák érkeztek leváltani a szakadárok oldalán harcoló fegyvereseket".

Liszenko adatai szerint jelenleg Ukrajna területén legalább négy orosz zászlóalj van páncélozott harcjárművekkel és nehéztüzérségi fegyverekkel.

A nap folyamán korábban közölte, hogy hétfő reggel a luhanszki repülőtérnél ukrán deszantosok orosz harckocsizó zászlóaljjal bocsátkoztak harcba. Az ukrán katonák végül a reptér feladására kényszerültek.

Olekszandr Daniljuk, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója, a Spilna Szprava (Közös Ügy) nevű civilszervezet vezetője hétfőn az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében azt írta, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére, azokon felül, akiket már korábban az országba küldött.