eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Karcsi és a csokoládégyár - Kiderült a titok

Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című gyermekregényének egy kimaradt fejezetét és eddig nem ismert szereplőit mutatta be a néhai író hagyatékának kezelője. Dahl klasszikusa idén októberben ünnepli megjelenésének 50. évfordulóját.

A kimaradt fejezet, amely az eredetileg Charlie's Chocolate Boy munkacímen futó regény 1961-es vázlatához készült, Willy Wonka csokoládégyárának Vanilla Fudge Room (Vaníliás tejkaramella szoba) nevű helyiségébe kalauzolja az olvasókat. Az 1964-ben megjelent könyvből végül kihagyott részben két új gyermekszereplő is feltűnik és további két másikra is utalnak benne.

A regény hőse Karcsi, aki egy csokoládéba rejtett aranyszelvénnyel belépést nyer a különc csokoládégyár-tulajdonos, Willy Wonka varázslatos világába. Karcsi négy másik gyerekkel az oldalán indul a gyár felfedezésére, ám útitársai jellemhibáik miatt mindnyájan pórul járnak a látogatás során.

A most napvilágra került fejezetből - amelyet a The Guardian című brit lap teljes egészében közölt szombati számában -, kiderül, hogy a korábbi verziókban öt helyett tíz aranyszelvény és tíz gyermek szerepelt. Ketten közülük, Tommy Troutbeck és Wilbur Rice engedetlenségük miatt kerülnek bajba. A kimaradt részben további két gyermekre, Augustus Pottle-ra és Miranda Grope-ra utal a szöveg, és az is újdonság, hogy Karcsit nem nagyapja, hanem édesanyja kíséri el a gyárba.

Lucy Mangan, a gyermekregény eredeti cselekményét, karaktereit, kulturális hatását, társadalmi hátterét és filmes-, illetve színházi feldolgozásait számba vevő Inside Charlie's Chocolate Factory című könyv szerzője elmondta, hogy Dahl öt munkapéldányt írt, amelyek közül négy maradt fenn.

Az alkotói munka során a történet és a karakterek is sok változtatáson mentek keresztül. Wonka úr aprócska munkásai, az umpa-lumpák is más (Whipple-Scrumpets) néven szerepeltek korábbi változatokban.

Mangan szerint a vázlatokat olvasva érezhető, ahogy Dahl egyre tökéletesíti írását. "Nagyon fegyelmezetten dolgozott és azt akarta, hogy a lehető legjobb regény szülessen meg" - idézte a szakértőt a BBC News.

A Karcsi és a csokoládégyár Dahl egyik legnépszerűbb regényévé vált, amelyet folytatás is követett Karcsi és a Nagy Üveglift címmel. A műből először 1971-ben készült film Willy Wonka és a csokoládégyár címmel, majd 2005-ben Johnny Depp játszotta el a különc csokoládégyárost a Charlie és a csokigyár című produkcióban. A könyvből a közelmúltban az Oscar-díjas Sam Mendes rendezésében született nagysikerű musical, amelyet egy londoni színház tűzött műsorára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×