Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem koszóvói a Lufthansa-gépen botrányt okozó menekült

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem koszovói állampolgár volt az a férfi, aki április elsején a Lufthansa légitársaság Münchenből Budapestre tartó járatán megtámadott és megsebesített egy utaskísérőt - közölte az MTI-hez eljuttatott hivatalos levelében Koszovó budapesti nagykövetsége.

Az illető férfi - akit a felső-bajorországi rendőrparancsnokság április elsejei közleményében egy 28 éves koszovói állampolgárnak nevezett - Magyarországon nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, majd Németországba utazott, ahol őrizetbe vették. Az ügyében hozott határozat alapján rendőri kíséret nélkül szállították volna vissza Budapestre.

A férfi valószínűleg meg akarta akadályozni a kitoloncolását, ezért röviddel a gép felszállása után egy törött borotvapengével megsebesített egy 50 éves utaskísérőt. Amikor a 82 személyt szállító repülőgép kapitánya értesült az incidensről, úgy döntött, hogy visszatérnek Münchenbe. A gép kiürítése után a repülőtéri rendőrség egy tolmács segítségével felvette a kapcsolatot a férfivel, akit végül őrizetbe vettek.

Koszovó budapesti nagykövetsége a koszovói belügyminisztérium és az illetékes német hatóságok hivatalos jelentéseire hivatkozva azt írta, hogy az incidensben érintett férfiről tévesen állították, hogy koszovói, ez az információ nem helytálló sem az illető származására, sem állampolgárságára nézve.