eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A NATO műholdas felvételeket közölt az ukrán határnál gyülekező orosz erőkről

Mintegy tizenöt műholdas felvételt tett közzé csütörtökön a NATO, a fotókon az látható, hogy 35-40 ezer orosz katona, tankok, repülőgépek és tüzérségi fegyverek állomásoznak az ukrán határ mentén. Orosz részről viszont azt állítják, hogy a fotók még tavaly augusztusban készültek.

"Ez az erő ütőképes, harcra kész és a képek tanúsága szerint közel van az utakhoz és a kommunikációs vonalakhoz" - közölte Gary Deakin brit dandártábornok a NATO katonai főhadiszállásán, a Belgium déli részén fekvő Monsban.

Ha az orosz vezetők úgy döntenek, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába, az első orosz kontingens 12 órán belül úton lehet - mondta Deakin, és hozzátette, hogy az ukrán határ közelében több mint száz különböző helyszínen azonosítottak orosz erőket.

A NATO elmondása szerint március 22. és április 2. között készített felvételek egyikén 21 helikopter látható, amint a határtól mintegy negyven kilométerre található Belgorod közelében, egy nemrég kialakított leszállópályán sorakozik. Innen nem messze több mint száz katonai jármű és negyven harckocsi várakozik egy ideiglenesen felállított bázison, amelynek korábban nyoma sem volt - mondta a NATO egyik magas rangú tisztségviselője.

Néhány felvétel azt bizonyítja, hogy az Azovi-tenger közelében ideiglenes légitámaszpontok vannak. Az egyik fényképen felszállásra kész Szuhoj 27-es és 30-as vadászrepülőgépek, valamint MiG-31-es harci repülők láthatóak egy hetekkel korábban még más célra használt kifutópályán. "Néhány percnél nem kell több ahhoz, hogy ezek elérjék Ukrajnát" - magyarázta Deakin.

Az orosz vezérkar egyik tisztségviselője a közzétett felvételekre azzal reagált, hogy a fényképeket még 2013 augusztusában készítették az ukrán határ közelében összevont orosz csapatokról - számolt be csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az illető azt állította, hogy ezek az orosz déli katonai körzet csapatai, amelyek tavaly nyáron számos hadgyakorlatot végeztek, többek között az ukrán határ közelében.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása óta Kijev és a nyugati hatalmak attól tartanak: Moszkva arra készül, hogy csapatokat küldjön és annektálja Ukrajna egyéb területeit.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×