eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így halt meg a prágai palesztin nagykövet

Könyvbe rejtett semtex felrobbanása ölte meg Dzsamál Mohamed Dzsamál prágai palesztin nagykövetet a diplomáciai képviseleten január elsején - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap kedden megbízható rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az újság értesülése szerint a rendőrség azután hozza nyilvánosságra hivatalosan a hírt, hogy a vizsgálat eredményét további szakértői vélemények is megerősítik.

A lapnak név nélkül nyilatkozó rendőrségi bűnügyi szakértő azt állítja, hogy a nagykövetet a hetvenes évekből származó robbanóanyag ölte meg. A semtex egy könyvben volt elrejtve, és akkor robbant fel, amikor a diplomata véletlenül kinyitotta a kötetet. A szakértő szerint ez most már az egyetlen végleges rendőrségi verzió. Közlése szerint még egy másik hasonló "könyv" is volt a nagykövetségen.

A cseh rendőrség már korábban kizárta, hogy terrorista cselekmény történt volna, míg a múlt héten azt is kizárták, hogy a prágai palesztin nagykövetség páncélszekrényét védő biztonsági rendszer okozta volna a nagykövet halálát.

A hatóságok az eset kivizsgálásakor 12 fegyvert is találtak a prágai palesztin nagykövetség épületében. "A ballisztikai vizsgálatok eredménye alapján kizárható, hogy ezeket a fegyvereket eddig ki nem derített csehországi bűncselekményeknél használták volna" - közölte korábban Zoulová.

A palesztinok később hivatalosan elnézést kértek azért, hogy nagykövetségük épületében be nem jegyzett fegyverek voltak. Azt állították, hogy a fegyvereket a nyolcvanas évek elején a szocialista Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, azóta a diplomáciai képviseleten voltak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×