Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaországban telepednek le volt szovjet maffiafőnökök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány éve Franciaországban telepednek le diszkréten, egyesével az egykori szovjet maffia főnökei, a "vori v zakonye" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges nyomozók.

A vori v zakonye kifejezés szó szerint törvénytisztelő rablót jelent, aki azonban nem az állam törvényeit, hanem a bűnszövetkezet szabályait tartja be.

Nevükhöz gyakran kapcsolódnak zsarolások, emberrablások, gyilkosságok, fegyvercsempészés vagy kábítószer-kereskedelem. Franciaországban azonban az orosz maffia jóval diszkrétebb.

"Tömeges és sorozatos bűnözésekre szakosodtak, betörésekre, apróbb rablásokra. Ezek a bűntettek nem keltenek nagy visszhangot, de ipari méretekben űzik", és koránt sem ártalmatlanok, bár az okozott kárt nehéz felmérni - mondta az egyik nyomozó.

Pontosan meghatározott területeket vettek célba, például a közép-franciaországi Lyon városát, ahol a rendőrség külön egységet állított fel, amely az orosz maffiával foglalkozik.

A vori v zakonye bűnszövetkezet a 20. század harmincas éveiben jött létre a Szovjetunióban, tagjai között a különböző utódállamok (Oroszország, Grúzia, Örményország, Moldova, Ukrajna) állampolgárai, illetve csecsenek vannak, akik a kilencvenes években Európa-szerte megjelentek.

Róluk mintázta David Cronenberg a Londonba betelepülő orosz maffiáról szóló Eastern Promises - Gyilkos ígéretek című komor krimit (2007), Viggo Mortensennel és Vincent Cassellel a főbb szerepekben.

Franciaországban csak néhány éve vannak jelen, 2009-2010 táján jelentek meg - mondta egy jól értesült forrás.

Piramisszerű, szinte katonai szervezetük változatlan: a szertartáson felavatott keresztapa felelős a regionális felügyelők által ellenőrzött bandájáért. Igen komoly bűnözői múlt, több börtönben töltött év kell ahhoz, hogy valaki a maffia tagja lehessen - mondta el egy nyomozó.

A tagokat a tetoválásukról (szélrózsa, pókháló, tőr) lehet felismerni, amelyeknek mind külön jelentésük van, és szigorú "becsületkódex" szabályozza a használatukat, amelyeket nem mindig tartanak be.

Mindenki befizeti az általa elkövetett bűncselekményekből származó pénz 15 százalékát az obsakba (tolvajkasszába), amelyből az ügyvédeket fizetik, a magukra maradt családtagokat támogatják - mondta el Francois-Xavier Masson, a bűnügyi rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó felderítő és elemző szolgálatának (SIRASCO) vezetője.

Csak az olasz maffiahálózatok és a kínai triádok működnek hasonló szervezettséggel.

A különleges nyomozók szerint nehéz felbecsülni, hányan vannak Franciaországban. Három év alatt öt vagy hat valódi maffiafőnököt sikerült előállítani.

"Ez igen kis szám, de gyakran összekeverik a valódi "vorokat", illetve a nyomdokiakban működő tolvaj- és bűnözőhadat, akik Franciaországban többnyire grúzok vagy legalábbis kaukázusiak" - hangoztatta az egyik nyomozó.

A vori v zakonye egyelőre nem került összeütközésbe más franciaországi bűnözői csoportokkal. Virágzásukat talán ennek köszönhetik, vagy annak, hogy szövetségeket kötnek - vélte az egyik nyomozó.