eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Afgán elnökválasztás - Obama, Rasmussen és Hague is gratulált az afgán népnek

Gratulált Barack Obama amerikai elnök szombaton az afgán népnek a történelmi jelentőségű elnökválasztáshoz, hangsúlyozva, hogy a szavazás döntő fontosságú az ország demokratikus jövője szempontjából.

Barack Obama közleményében elismerését fejezte ki az afgánoknak, a biztonsági erőknek és a választási tisztségviselőknek a szavazáson tapasztalható magas részvételért, ami szerint összhangban volt a jelöltek, illetve híveik élénk és jó hangnemű vitájával a kampány során.

Obama szerint a vasárnapi választás kulcsfontosságú volt Afganisztán demokratikus jövője és a nemzetközi támogatás folytatása szempontjából. Az Egyesült Államok a kölcsönös tisztelet és felelősségvállalás jegyében folytatja a "szuverén, stabil, egységes és demokratikus Afganisztán támogatását", és a partnerséget a nép által megválasztott új kormánnyal - mondta az amerikai elnök.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hasonlóképpen gratulált "az afgánok millióinak" azért, hogy lelkesen szavaztak az elnök- és helyhatósági választáson. Az afgánok szerinte büszkék lehetnek a biztonsági erőikre, amelyek figyelemre méltó munkát végeztek a választás biztonságának szavatolásáért. Külön kiemelte, hogy az afgán hatóságok most első ízben bonyolítottak le választást a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erők (ISAF) minimális logisztikai támogatásával.

William Hague brit külügyminiszter is a magas választási részvétel fontosságát hangsúlyozta. Hague szerint a vasárnapi választás mérföldkő az ország történelmében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elismerését fejezte ki Afganisztánnak a választások lebonyolításáért. "A BT tagjai méltatják az afgán nép részvételét és bátorságát, amely ahhoz kellett, hogy a tálibok és más terrocsoportok fenyegetései és megfélemlítése ellenére elmenjenek szavazni" - olvasható a BT állásfoglalásában.

A szélsőséges tálibok fenyegetései és támadásai ellenére nagy érdeklődés mellett tartották meg Afganisztánban szombaton az elnök- és tartományi tanácsi választásokat. Ez az első alkalom, hogy demokratikus hatalomváltásra kerül sor a 30 millió lakosú országban. A mintegy 12 millió afgán választópolgár nyolc elnökjelölt közül választhatott.

Az afgán választási bizottság közlése szerint hétmillió választópolgár adta le szavazatát, ami 58 százalékos részvételi aránynak felelne meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×