eur:
394.22
usd:
370.38
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kitört az ecuadori Tungurahua vulkán, tíz kilométeres hamuoszlopot lövell

Tíz kilométer magas hamuoszlopot lövellt a magasba az ecuadori Tungurahua tűzhányó péntek este egy hatalmas, öt percen át tartó kitörést követően, amely forró gázokat, hamut és kőzetet zúdított a vulkán északi és északnyugati oldalára.

A közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 10 perckor bekövetkezett első robbanást a dél-amerikai ország földtani intézete szerint egy második, négy perces kitörés is követte, majd öt kisebb rengés.

A vulkán térségében riadókészültségbe helyezték a mentőalakulatokat.

Az Andok hegylánchoz tartozó, 5023 méter magas tűzhányó, amely a fővárostól, Quitótól 140 kilométerre délre található, hosszú szünet után idén február 1-jén éledt fel: kitörése akkor a közel három magyarországnyi Ecuador tartományainak egyharmadát érintette, s a kilövellt hamufelhő miatt átmenetileg be kellett zárni egy regionális repülőteret.

A Tungurahua 1999 óta szórványosan többször is működésbe lépett. 2006-os kitörése hat ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×