eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ukrán főügyész: Janukovics adta ki a tűzparancsot

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő személyesen adott parancsot arra február 20-án, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre - tájékoztatta az UNIAN hírügynökséget az ukrán főügyészség sajtószolgálata Oleh Mahnickij főügyészre hivatkozva.

A hírügynökség honlapján csütörtökre virradóra megjelent jelentés szerint Janukovics saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton (SZBU) keresztül adott ilyen utasítást.

A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre a Berkut nevű belügyi rohamegység fegyveresei lőttek az Ukrajna szálloda tetejéről. Tovább folyik a vizsgálat azokkal a hírekkel összefüggésben, hogy más kijevi épületek tetejéről is a tüntető tömegbe lőttek.

A Berkut létrejötte óta az osztag tagjainak felhatalmazásuk volt lőfegyverek, így mesterlövész-puskák használatára is.

Az UNIAN szerint már őrizetbe vették az új hatalom által feloszlatott Berkut három volt tagját, illetve további hatot kihallgatnak a hatóságok. Várhatóan az utóbbiakat is gyanúsítottaknak fogja minősíteni az ügyészség, illetve kihallgat még négy kommandóst, akiknek feltehetően ugyancsak közük volt a kijevi Majdanon történt orvtámadásokhoz.

Az ügyészség tájékoztatása szerint vizsgálják azoknak az információknak a helytállóságát is, amelyek szerint a tüntetők meggyilkolásához köze volt az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.

Az ügyészség sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a főügyészség korábbi vezetése megsemmisített minden dokumentumot és bizonyítékot, ezért az ügyészségnek újra fel kellett térképeznie a február 20-i események hátterét és körülményeit.

A Viktor Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban, február 20-án a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni pontosan, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki. Ukrajna új Nyugat-barát vezetése március elején tényfeltáró parlamenti bizottság felállítását kezdeményezte az orvlövészek által elkövetett gyilkosságok kivizsgálására.

Az új ukrán vezetés Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát akarta megbízni a bizottság vezetésével. Parubij a Haza párt (Batykivscsina) politikusa, akit az új kijevi hatalom a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetésével bízott meg. Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője ugyanakkor egy orosz tévének nyilatkozva azt állította, hogy a Parubij által ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Hennagyij Moszkal, az ukrán parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője február végén azt mondta, hogy egy krími különleges osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×