eur:
393.05
usd:
367.79
bux:
65888.04
2024. április 24. szerda György

A Pentagon újabb tengerészgyalogosokat küld Romániába

Az Egyesült Államok 675 fősre növeli az Európában állomásozó válságkezelő erejét és újabb 175 tengerészgyalogost vezényel Romániába, egy, a Fekete-tengerhez közeli bázisra - közölte a Pentagon.

A Costanta közelében lévő Mihail Kogalniceanu légi támaszpontra települő tengerészgyalogos egység a spanyolországi Moronban állomásozó 500 fős létszámú válságkezelő csoporthoz tartozik majd, amelynek elsődleges feladata az, hogy a 2011-es bengázi terrortámadáshoz hasonló afrikai krízishelyzetekre reagáljon, de az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Steve Warren ezredes szerint bárhová vezényelhető.

Az újabb amerikai egység Romániába küldéséről - a Costanta melletti bázison már most jelen van mintegy 265 tengerészgyalogos - még tavaly, az ukrajnai válság előtt megszületett a döntés. A bejelentés azonban különleges megvilágításba kerül, miután Philip Breedlove tábornok, az európai NATO-erők főparancsnoka kedden közölte: azt mérlegeli, hogy a szövetséges partnerek biztosítására és a velük való közös gyakorlatozás céljából egy amerikai hadihajót vezényeljen a Fekete-tengerre.

Warren megerősítette, hogy az amerikai védelmi minisztérium fontolóra vette egy hadihajónak a Fekete-tengerre küldését, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az közös flottagyakorlatot hajtson végre az ukrán haditengerészettel. A szóvivő szerint a hajó feladatairól és azok időzítéséről még nem született döntés.

A Kirgizisztánban nyáron bezáró manaszi támaszpont helyét a romániai bázis veszi át az Afganisztánba irányuló ás onnan elszállított hadfelszerelés tranzitállomásaként. Itt a tengerészgyalogosok mellett más amerikai egységek is állomásoznak.

Warren ezredes elmondta, Washington engedélyt kapott Bukaresttől arra, hogy bármikor 600 tengerészgyalogost állomásoztasson Románia területén.

"Õszintén szólva ez nincs kapcsolatban a jelenlegi ukrán helyzettel. Õk az Africomhoz (az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságához) fognak tartozni és az lesz a feladatuk, hogy az egész térségben képesek legyenek reagálni a válságokra" - mondta a Pentagon szóvivője a Romániába készülő tengerészgyalogosokról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×