eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mit keresnek prágai vadlovak Mongóliában?

További négy fiatal Przsevalszkij-vadlovat küld júliusban Mongóliába a prágai állatkert, hogy segítsenek újra meghonosítani ott a vadló egyetlen máig élő alfaját, a házi ló legközelebbi vadon élő rokonát - közölte Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója hétfőn.

A prágai állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a "családfájukat", 2011 júniusa óta 12 lovat szállított már Mongólia nyugati részébe. A lovak visszatelepítésének több millió koronás költségeit egy projekt keretében a Cseh Fejlesztési Ügynökség állja.

Az apró termetű Przsevalszkij-lovat, más néven ázsiai vagy mongol vadlovat a világon a legnagyobb számban a prágai állatkertben tenyésztik, és szabadon gyakorlatilag már csak Mongólia szteppéin élnek három helyen. A prágai állatkert vadlovai a nyugat-mongóliai Homiin Tal-i rezervátumban élő csordát erősítik.

Az ázsiai vadlovak a szabad természetben mintegy fél évszázada lényegében kihaltak. A szakértők most Mongóliában kísérleteznek azzal, hogy újra meghonosítsák a szabadban a vadló egyetlen máig élő alfaját, a házi ló legközelebbi vadon élő rokonát. A prágai állatkert vezeti 1959-től fogva a Przsevalszkij-lovak nemzetközi nyilvántartását is.

A lovakat a cseh hadsereg teherszállító repülőgépein viszik Mongóliába állatorvosi kísérlettel.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×