Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit hoz a ló éve?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konfliktusok, természeti katasztrófák, ázsiai válság és Justin Bieber újabb problémái jellemzik majd a ló évét a hongkongi feng shui mesterek szerint.

A kínai asztrológia szerint a 2013-as kígyó évét 2014-ben a ló éve követi, ehhez társul elemként a fa. A ló és az igencsak éghető anyag társulása pedig a szakértők szerint azt jelenti, hogy az esztendő rendkívül illékony lesz.

A holdújév idén január 31-án kezdődött.

A feng shui több ázsiai országban igen befolyásos hagyomány, amely az ég és a föld törvényszerűségeinek megfigyelésével segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában, elveit az ázsiaiak szívesen követik a lakberendezés vagy döntéshozatal során. A jövőre vonatkozó jóslások is több évezredes múltra nyúlnak vissza Ázsiában, az eseményeket az öt elem: a fém, a fa, a víz, a tűz és a föld határozza meg. A holdnaptár 12 éves ciklusokon alapul, mindegyiket egy állathoz köti, a ló a hetedik.

"Az idei év a falóé lesz, márpedig a fa nagyon gyúlékony. Számos botrányra, konfliktusra, robbanásra és heves vitára számíthatunk" - mondta Alion Jeo, az egyik legismertebb hongkongi feng shui mester.

A konfliktusok lehetnek diplomáciaiak, de valóságos háborúba is torkollhatnak, főként az első, negyedik és a hetedik holdhónapban (február, május és augusztus) - figyelmeztetett Alion Jeo.

A feng shui mester szerint a Kelet-kínai tengeren lévő Szenkaku- (kínaiul: Diaoju-) sziget lehet egy esetleges ázsiai fegyveres konfliktus színtere. A japán fennhatóság alatt álló szigeteket Peking magának követeli, a két ország között másfél éve feszültség van a szigetvita miatt.

Az előző olyan évet, amikor a ló a fa elemmel társult (1954), az amerikai és szovjet atomkísérletek, valamint a Dien Bien Phu-i csata jellemezte, ez a csata jelentette Franciaország számára Indokína elvesztését.

Egy másik feng shui mester, Chov Hon-ming szerint az Egyesült Államokban és Európában érzékelhető lesz a gazdasági fellendülés, Ázsiában viszont szűk esztendő következhet.

Az év "gyúlékony" jellege egyebek között a természeti katasztrófákban nyilvánul meg. Cheng Chi-hang asztrológus szerint nő a vulkánkitörések és földrengések veszélye, mert "a föld elemet bőséges tűz irritálja". A legveszélyeztetettebb Japán, Indonézia és Kína - mondta. Ebben viszont semmi meglepő sincsen, hiszen a három ország tektonikus lemezek találkozási övezetében fekszik.

Az asztrológusok szerint Justin Biebernek, a tinédzserek 19 éves bálványának is nehéz éve lesz. A kanadai énekesnek már a ló éve előtt, 2013-ban is gondjai voltak, a múlt héten Miamiban vették őrizetbe, mert marihuána és nyugtató hatása alatt vezetett, csütörtökön pedig Torontóban testi sértés miatt emeltek vádat ellene.