eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma

Szabad munkaerő-áramlás: közös nyilatkozatban reagáltak a V4-ek

A munkaerő szabad mozgása az Európai Unió egyik alapvető építőeleme és az Egyesült Királyság gazdasága számára is előnyös, ezért a visegrádi négyek remélik, hogy London bármely lépése e téren összhangban lesz az EU jogi előírásaival - áll a négy kelet-közép-európai ország pénteken kiadott közös nyilatkozatában.

A négy visegrádi ország - Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia - külügyminiszterei által jegyzett közös nyilatkozat válasz David Cameron brit kormányfő azon felvetésére, miszerint szigorítani kell a vonatkozó szabályokat a unión belül.

A visegrádi négyek hangsúlyozzák, hogy a négy alapszabadság (az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása a tagországok között) az Európai Unió alapja és az egységes piac létfontosságú eleme. Az alapszabadságok szelektív alkalmazása kárt tenne az egységes piacban, amely az egész kontinens számára a növekedés fontos forrását jelenti.

David Cameron szerdán egy cikkben a munkaerő szabad mozgásának "új alapokra helyezését" sürgette "a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömegre" hivatkozva. A Financial Times gazdasági lapban megjelent írásában továbbá jelentős szigorításokat is bejelentett a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában a konzervatív brit miniszterelnök.

A pénteki V4-es nyilatkozat rámutat: statisztikák szerint a Közép- és Kelet-Európából Nagy-Britanniába érkező migránsok átlagosan fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak, mint a brit munkaerő, és összességben jóval nagyobb összeggel járulnak hozzá a brit állam bevételeihez, mint amennyit szociális juttatások formájában felvesznek. Hazatérésük valószínűbb, mint az EU-n kívüli, fejlődő országokból érkezőké.

A nyilatkozatban V4-es országok elismerik, hogy vannak, akik kihasználják egyes államok bőkezű nemzeti jóléti rendszereit, de ezen visszaélésekkel szemben szerintük az EU jelenlegi jogi keretein belül lehet és kell hatékonyan fellépni.

"A V4-országok mindig is az egységes piac bajnokának és a közép- és kelet-európai EU-integráció barátjának tartották az Egyesült Királyságot (...) A V4-országok remélik, hogy bármilyen e téren meghozandó intézkedés az Egyesült Királyság, vagy bármely más tagállam részéről, összhangban lesz az Európai Unió jogi követelményeivel" - áll a nyilatkozatban.

Cameron egyébként arra is hivatkozott cikkében, hogy az "óriási népvándorlás" hatalmas jövedelmi különbségeket okoz, és tehetséges munkavállalóktól fosztja meg azokat az országokat is, amelyeknek pedig szükségük lenne arra, hogy "legjobb embereiket" otthon tartsák.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének számításai szerint mintegy 85 ezer magyar tartózkodik tartósan Nagy-Britanniában. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban 300 ezer, Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarról beszélt.

A V4-országok elkötelezettek az EU-országok társadalmi problémáinak megoldása iránt, és nemcsak a bevándorlást, hanem a munkanélküliséget, a jóléti állammal szembeni visszaéléseket, az adóelkerülést és a közbiztonság és közrend romlását illetően is. Ezen kérdések kezelése azonban csak közösen, az adatok szigorú kielemzése alapján lehetséges - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×