eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ismét elsüllyedt egy menekültcsónak

Legalább öt ember, köztük egy gyermek vesztette életét péntekre virradó éjszaka, amikor felborult egy menekülteket szállító csónak Törökország partjainál - közölte pénteken a török parti őrség illetékese.

A hatóságoknak sikerült kimenteniük nyolc embert, őket egy közeli kórházba szállították. A parti őrség továbbra is kutat egy eltűnt személy után.

Török sajtóértesülések szerint a menekültek a polgárháború sújtotta Szíriából tartottak Görögország felé, a parti őrség azonban nem erősítette meg ezt az információt.

Az Ázsiából, Közel-Keletről és Afrikából Európa felé tartó menekültek egyik fontos útvonala Törökországon át vezet.

A bevándorlók hajói gyakran szenvednek balesetet az Égei-tenger török partjainál. Júliusban huszonnégy menekült veszett a tengerbe, miután Görögországba tartó vízi járművük hajótörést szenvedett a török partok közelében.

Görögország nemrég szögesdrótkerítést emelt az országot Törökországtól elválasztó szárazföldi határon, így a török partoktól néhány száz méterre fekvő görög szigetek irányába tolódott el a bevándorlók útvonala.

A két és fél éve tartó szíriai polgárháború miatt az utóbbi időben jelentősen megnőtt a dél-európai országokba onnan érkező menekültek száma.

Törökország eddig több mint 600 ezer szíriai menekültet fogadott be.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×